Böbrek Nakli Nasıl Yapılır ?

Günümüzde önemli problemlerden biri olan böbrek yetmezliği için yapılan tedavi yöntemlerinden birisi de böbrek naklidir. Yapılan böbrek nakli sayesinde kişiler uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir. Birçok gelişmiş ülkede yapıldığı gibi ülkemizde de bu yöntem başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Böbrek Nakli Nasıl Yapılır?

Günümüz koşullarında böbrek nakli ameliyatı için kullanılan birçok teknik evrenselleşmiştir. Böbreğin çıkarılma işlemi için son yıllarda laparoskopik yöntem kullanılsa da artık son teknolojilerle birlikte retroperitonoskopik yöntemler uygulanmaktadır. İleri ameliyat teknolojisinin kullanılmasıyla birlikte böbrek nakli işlemleri daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmektedir. Böbrek nakli canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmektedir.

Canlıdan Böbrek Nakli Nasıl Yapılır?

Canlıdan yapılan böbrek nakil işlemi için kişiden böbrek alımı gerçekleştirilmektedir. Önceden belirlenen plan çerçevesince verici ameliyata alınır. Vericiye yapılan ameliyatın ilk bölümü tamamlandığında böbrek nakli yapılacak alıcı ameliyathaneye alınır. Verici kişinin ameliyatında böbreğin çıkarıldığı bölümüne gelindiğinde alıcının ameliyat için hazırlıkları tamamlanır. Böbreği çıkarıldığında kansız kalacağı için bu süre mümkün olduğunca çok kısa tutulmalıdır. Daha sonra ameliyat nakil işlemleri tamamlanmaktadır.

Kadavradan Böbrek Nakli Nasıl Yapılır?

Kadavradan alınan böbrek ile yapılan nakil işlemleri beyin ölümü gerçekleşmiş verici üzerinden gerçekleştirilmektedir. Vericiden çıkartılan böbrek 4 derece soğuk bir ortam altında nakil işlemi için bekletilir. Burada böbrek nakli için zaman oldukça önemlidir. Çünkü nakli yapılacak böbreğin aşırı bekletilmeden işlemlere geçilmesi gerekir. 24 saatten fazla olan bekleme sürelerinde böbreğin hemen çalışmama gibi risk koşulları artmaktadır. Nakil işlemi için alıcı ameliyata hazırlanır ve böbrek kutudan çıkarılıp ve damarlar belirtilen şekilde dikilebilir hale getirilir.

Böbrek Nakli İçin Ameliyat Günü

Böbrek nakli yapılacak gün alıcı ve verici için son derece önemlidir. Ameliyat işlemi gerçekleştirilecek alıcı ve vericinin odalarında beklediğinde onlara bir takım anestezi ilaçları verilir. Böylece ameliyat ortamına girmeden önce rahatlamaları sağlanır. Ameliyat işlemine ilk olarak verici kişi alınmaktadır. Daha sonra ortalama 1 saat gibi bir sürede alıcı ameliyata alınmaktadır. Ameliyattaki kişilere öncelikle anestezi işlemi uygulanmaktadır. Böylece ameliyat işleminde bir şey hissetmemeleri sağlanır.