Böbrek Nakli Ücretli Mi?

Diyaliz hastaları hayatta kalabilmek adına önemli yaşam mücadelesi veriyor bunu başarmaları sırasında önemli kısmı yıllar içerisinde çalışamaz duruma geliyorlar. Bu sebeple çoğu özel kuruluş ve devlet hastaneleri böbrek nakli yapmak için paralı-parasız ayrımını kaldırmış durumda. Böbrek nakli yaptırmak isteyen hastalar hastanelere başvurdukları takdirde ilk andan itibaren herhangi bir ek ücret istememektedirler. Bu konuda hastanelerin sağlayacağı destekler ile şehriniz dışında bulunan hastanelerin halkla ilişkiler sorumları ile görüşerek yardım alabilirler. Böbrek nakli ücretleri hastalar  ve çevresi tarafından üzerinde oldukça sık durulan bir konudur.

Hasta olan insanların büyük bir çoğunluğu nakil işlemi için hazırlık-ameliyat dönemlerinin maliyetli olabileceğini öngörürler fakat aslında bu süreç oldukça kısa geçmektedir. Burada kritik nokta böbrek nakil ameliyatı sonrası hastanın uzun yıllar boyunca takibinin yapılması ve bu süreçte hekimler tarafından kontrol edilmesidir. Takip süresince gerekli muayeneler, testler ücretsiz yapılması gerekmektedir. Bu konuda görüşeceğiniz hastanelerde bu konuları konuşmanız sizin için önemli bir aşamadır.

Diyaliz Masrafı Nakil Masraflarının 2.5 Katı

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Hüseyin Çağatay Aydın bir böbrek hastasının diyaliz masraflarının yılık 25 bin dolar civarında olduğunu belirtiyor. Bu rakam böbrek nakil yaptıranlar hastalarda ise 10 bin dolar civarında. Bu bakımdan değerlendirildiğinde böbrek nakli hastanın sağlığı boyutuyla ilgili olduğu kadar Türkiye’nin ekonomisine etki etmektedir. Şuan ki koşullar göz önünde bulundurulduğunda böbrek yetmezliği için en iyi tedavi yönteminin böbrek nakli olduğunu belirtilmektedir. Canlıdan ya da kadavradan yapılan nakil sayıları ne yazık ki ülkemiz için yeterli değildir. Bu konuda basın-yayın organlarının faaliyetleri, organ bağışı için yapılan kampanyalar, organ bağışının özendirilmesi gibi konular önem taşımaktadır. Türkiye’de yılık yaklaşık 70 bin hastadan 2.500 kişiye nakil yapıldığı belirtildi. Hastalara çok iyi hizmet verebildiklerini aktaran Aydın, yeterince organ bulamamaktan şikayetçi. Canlıdan karaciğer naklinden Türkiye’nin Avrupa’dan ileride olduğu belirtilirken, 55 bin hemodiyaliz hastası bulunduğu geri kalanların ise periton diyaliz tedavisi uygulandığı dikkat çekildi. Aydın, bu hastalıklar hastalara sağlıkları açısında büyük külfet getirdiği gibi Türkiye’nin sınırlı kaynaklarına ekonomik olarak devletin bütçesine de büyük bir yük altında bıraktığını anlatıyor. Çünkü hemodiyaliz, diğer diyaliz masraflar devletin bütçesinden karşılanmakta.