Böbrek Nakli Hangi Durumlarda Yapılır

Böbrek nakli hangi durumlarda yapılır sorusu ile ilgili yapılan araştırmalar, böbrek yetmezliğine girenler, diyalize girenler için böbrek nakli bir umut kaynağıdır.

Günümüzde başarı ile uygulanmakta olup, hastaların yaşam standartlarını yükseltir, daha uzun ve sağlıklı yaşamalarını sağlar. Sadece ameliyat riskini kaldıramayacak durumda kalp hastası olanlar, kanser hastası olanlar haricinde herkese böbrek nakli yapılabilir. Hastaların hepatit, tüberküloz gibi enfeksiyon hastalığı olsa bile mikrobik hali aktif değilse, yine böbrek nakli olabilirler. Hastalara doktorlar tarafından bilgi verilmeli ve organ nakil merkezinde kayıtlı olmalıdır. Şayet böbrek alınacak bir akraba bulunursa, canlıdan böbrek nakli, bulunamazsa kadavradan böbrek nakli listesinde kayıtlı olmak gereklidir.

Canlıdan yapılacak böbrek nakli oldukça güvenli ve başarılı bir tedavi yöntemdir. Nakil yapıldıktan sonraki ilk yılda hastalarda % 95 oranında sağlıklı, diyalize girmeye gerek duymadan bir yaşam elde edilebilir. Son yıllarda kullanılan bağışıklık baskılayıcı ilaçlardaki gelişim, böbrek naklindeki tecrübeler, arttıkça başarı oranı devamlı yükselmektedir.

Böbrek nakli yapılması gereken hastalarda genel olarak kadavradan böbrek nakli bekleme gibi bir beklenti vardır. Hâlbuki nakil alabileceği bir yakını olursa, beklemeye gerek olmadan sağlığına kavuşabilir. Bundan dolayı böbrek nakli olması gerekli hastanın ilk olarak canlıdan böbrek naklini tercih etmesi daha uygun olur. Canlıdan böbrek naklinin çeşitli avantajları vardır.

Hepatit B ve Hepatit C hastalarına böbrek nakli hangi durumlarda yapılır; Hepatit hastalarında karaciğer hasarı oluşmadı ise, böbrek nakli yapılması diyalizde kalmasına göre daha sağlıklı olur ve uzun yaşama neden olur.

Böbrek yetmezliğinde son döneme gelen hastanın böbrek nakli hangi durumlarda yapılır; diyalize başlamadan böbrek nakli olması daha uygun olur. Bu şekilde vücutları yıpranmaz, sağlık sorunları artmadan nakil olurlar. Diyalizde ne kadar kısa süre kalınırsa, böbrek naklinin başarı oranı o şekilde artar. Bundan dolayı canlı vericisi olan hastalar ne kadar erken nakil yaptırırlarsa daha faydalı olacaktır.

Canlıdan doku uyumu olmadan böbrek nakli hangi durumlarda yapılır; Dünyada yıllardır yapılmaktadır. Ülkemizde de uygulanan bir sistemdir. Canlı vericili olanlar doku uyuşması olmasa da başarılı bir şekilde böbrek nakli yapılmaktadır.

Böbrek nakli esnasında sorunlardan birisi olan, kan grubu uyumu olmadan böbrek nakli hangi durumlarda yapılır; Bu konuda başarılı sonuçlar alınmıştır. Normalde kan grubu uyumu olmadan nakil yapıldığında immünolojik riskler artmakta ve vücudun nakil yapılan böbreği reddetmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Ancak kan grubuna karşı antijenlerin diyalize bağlandığı gibi bir cihaza bağlanarak temizlenmesi, yeni ilaçların kullanılması sayesinde kan grubu uyumu olmadan da böbrek nakli yapılmasına imkân sağlamıştır.