Böbrek Almak İsteyenler Ne Yapmalı

Böbrek yetmezliği hastası için nakil olmak daha uzun yaşamak anlamına gelir. Ancak nakil olmak için sevdiği insanlardan çok büyük fedakârlık yapmalarını istemesi gerekir. Toplumumuzda böbrek bağışlayan kişilerde böbrek yetmezliği ve başka ciddi problemler gelişebileceği bir düşünce olduğundan dolayı, böyle bir istekte bulunmak bir hayli zordur.

Bütün böbrek yetmezliği hastalarının en büyük hayali bir gün nakil yaptırmak olsa da bu isteklerini bastırırlar ve yakınlarından böbrek isteyerek onları zor duruma düşürmek, kendilerinin bencil düşündüğü duygusundan kaçarlar. Bu durum onların çok zor ve kısalmış bir hayat sürdürmeyi kabul etmelerine sebep olur.

Ülkemizde 50 binden fazla böbrek yetmezliği hastası olan insan vardır. Bu hastaların yarısından fazlası kadavra bekleme listesinde böbrek nakli bekliyor. Kadavra böbrek çıkması çok uzun yıllar alabilir. Belki de hiç çıkmayabilir. Hâlbuki böbrek yetmezliği hastasının uygun böbrek vericisi var ise hemen nakil yapılabilir. Sağlıklı bir hayata başlayabilir. Bu durumda canlı böbrek nakli olmak için kadavra böbrek naklini bekleyen bir kişinin daha hayatı kurtulmuş olabilir.

Diyaliz tedavisi uygulanan bir hastanın zaman geçtikçe sağlık durumu bozulmakta ve nakil edilen böbreğin çalışır kalma süresi olumsuz yönde etkilenir. Canlı böbrek nakli sayesinde hastanın hemen nakil işlemi yapılabilir. Böbrek hiç çıkmayabilir ya da çıktığı zaman hasta çok yıpranmış olabilir.

Böbrek almak isteyenler için, iki tür seçenek vardır.

1- Canlıdan böbrek nakli

2- Kadavradan böbrek nakli

Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Bakanlığı ilk aşama olarak hastaya böbrek nakli konusunda bilgi verilmesini ve her hasta için bir organ nakli merkezinde kayıt yapılmasını gerekli görmektedir. Size böbrek vermek isteyen bir yakınınız olursa canlı böbrek nakli, böyle bir durum yok ise kadavra böbrek nakli listesine yazılmanız hakkında bilgi verilir.

Böbrek almak isteyenler için, canlıdan böbrek nakli güvenli ve başarılı bir yöntemdir. Canlıdan böbrek nakli sonrası ilk yıl % 95 sağlıklı olarak, diyalize gerek olmadan bir yaşam sağlanır.

Böbrek almak isteyenler için, Kadavra böbrek denilince bir kaza veya hastalık sonucu tıbben ölmüş olduğu kabul edilen kişilerden alınan böbrek kastedilmektedir.

Böbrek almak isteyenler için, internet sitelerinde yasal olmayan böbrek alınır, satılır gibi ilanlar vardır. Kesinlikle bunlara rağbet edilmemelidir.