Böbrek Nakli Fiyatları

Fiyatı 20-30 bin TL’yi bulan böbrek nakli fiyatları ve 100 bin TL’yi bulan karaciğer nakilleri için, artık vatandaşlardan para alınmayacak.

Sigortalılar, organ nakli için tek kuruş ödemeyecek.

Sigortalılara A sınıfı özel hastanelerin kapılarının açılması ekonomik durumları iyi olmayan on binlerce hasta için umut oldu. Gelişmiş hastaneler ağırlıklı olarak kalp ve kanser hastalıkları için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile branş anlaşması imzaladılar. Protokole yeni dönem için organ nakil operasyonları da dâhil edildi. Sigortalı hastalar bundan sonra organ nakilleri için hiç para ödemeden A kalite hizmet alacaklar.

İlk önce Memorial ve Florence Nightingale hastaneleri organ nakilleri için SGK ile branş anlaşması imzaladı ve bu önemli süreç başladı. Fiyatı 20-30 bin TL’yi bulabilen böbrek nakli fiyatları ile 100 bin TL’yi bulan karaciğer nakilleri için, artık bundan sonra para talep edilmeyecek.

Ülkemizde 50 binden fazla insan organ nakli için sırada beklemektedir. Böbrek nakillerinde anlaşma imzalayan Memorial Hastanesi Medikal Direktörü Yardımcısı Dr. Sevim Şuekinci anlaşmanın imzalanması ile sigortalı hasta başvurularının arttığını söyledi. Organ naklinin hem ilaç hem de nakil olarak maliyetlerinin fazla olduğuna dikkat çeken Şuekinci, “Biz bunu sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendiriyoruz. Sigortalı hastalarımıza tek kuruş ödemeden bu pahalı operasyonları gerçekleştireceğiz. Hastanemizde dünya çapında ekiplerimiz bulunuyor. Hastalarımıza bu doktorlarla hizmet vereceğiz.” dedi.

Böbrek Hasta Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Vahap Acar da uygulamayı olumlu karşıladıklarını belirtti. A sınıfı hastaneler dışında kalan diğer hastanelerin de bu nakil işlemlerini yaptıklarına dikkat çeken Acar, “Devlet bir böbrek nakli için 23 bin TL ödüyor. Bu iyi bir rakam.” diye konuştu. Diyalize giren bir hastanın devlete yaklaşık olarak yıllık 60 bin TL masrafı olduğunu aktaran Acar, bu uygulama ile masrafların da azalacağını belirtti. SGK’nın A sınıfı özel hastanelerle imzaladığı anlaşma şu alanları kapsamaktadır: Kardiyovasküler cerrahi, kardiyoloji, radyasyon onkolojisi, tıbbi onkoloji, doku ve organ nakli ile beyin ameliyatında kullanılan ”gama ve cyber knife” gibi pahalı olan operasyonlar.

Geçmiş yıllarda, böbrek nakli için 20-30 bin TL ödemek zorunda olan vatandaşlarımıza bu durum çok olumlu olarak yansımıştır.