Böbrek Nakli İçin Aranan Şartlar

Böbrek yetmezliğine girenler ve diyaliz tedavisi olanlar için böbrek nakli bir umut ışığıdır. Günümüzde başarı ile uygulanmakta ve hastanın yaşam standardını yükselterek, daha uzun ve sağlık içinde yaşamasını sağlamaktadır. Yalnızca ameliyat riskini kaldıramayacak durumda kalp hastası olanlar ve kanser hastası olanlar dışında herkese böbrek nakli yapılabilir.

Hastalarda hepatit, tüberküloz gibi enfeksiyon hastalığı olur ve mikrobik hali olmazsa yine nakil yapılabilir. Hastalara doktoru tarafından bilgi verilir ve organ nakil merkezinde kaydı tutulur. Eğer ki canlıdan böbrek alınacak bir akrabanız bulunmazsa, kadavradan böbrek nakli listesinde olmanız gereklidir.

Canlıdan yapılan böbrek nakli, oldukça başarılı ve güvenilir bir tedavi şeklidir. Nakil işleminden sonraki ilk sene hastalarda % 95 oranında, sağlıklı ve diyalize girmeye gerek duymadan bir yaşam elde edilebilir. Son yıllarda kullanılan bağışıklık baskılayan ilaçlar, böbrek naklindeki deneyimler ile başarı oranını sürekli olarak artırmaktadır.

Böbrek nakli olması gereken hastaların genel olarak, kadavradan böbrek bekleme gibi bir durumları vardır. Hâlbuki hastanın nakil alabileceği bir akrabası varsa, hiç beklemeye gerek olmadan sağlığına kavuşabilir. Bu sebeple böbrek nakli olması gereken hastanın ilk olarak canlıdan yapılacak böbrek naklini değerlendirmesi daha mantıklı olacaktır. Canlıdan böbrek naklinin hastaya çeşitli avantajları vardır.

* Canlı nakil işleminde, sağlıklı böbrek nakledildiğinden, daha başarılı bir sonuç alınır.

* Alıcı ve verici sağlık kontrolünden geçtiği için, ameliyat oldukça kontrollü olur.

* Canlıdan nakil işlemi kısa tamamlanır ve nakil işlemi gerçekleşir.

* Kadavradan nakil işleminde böbreğin uygun zamanda çıkmaması durumunda, hastalar bu süreçte yıpranabilir.

Böbrek naklinin amacı böbreği nakil etmek değil, böbreğin uzun yıllar görevini yapmasını sağlamaktır.

Hepatit B ve Hepatit C hastalarına böbrek nakli yapılabilir. Hepatit hastalarında karaciğer hasarı oluşmadıysa, böbrek nakli yapılması sağlıklı olmalarına ve uzun yaşamalarına sebep olur.

Böbrek yetmezliğinde son döneme gelen hastaların diyalize girmeden, böbrek nakli yaptırması daha uygundur.

Canlıdan doku uyumu olmadan böbrek nakli yıllardır yapılmaktadır. Bu ülkemizde de uygulanan bir sistemdir. Canlı vericisi olanlarda doku uyumu yoksa da başarılı bir şekilde böbrek nakli yapılmaktadır.