Böbrek Nakli Kimlere Yapılır

Son dönem böbrek yetmezliğinin en sık nedenleri diyabet(şeker hastalığı) ve hipertansiyondur. Diyabet hastalığı böbrek nakli kimlere yapılır sorusuna cevap olacak bir durumdur.

Diyabet hastası için uygun donör bulunursa böbrek+pankreas nakli yapmak çok önemli bir şans olur. Şeker hastalığı vücudu yıprattığı için, buna böbrek yetmezliği ile diyaliz tedavisi yükünü de eklediğimizde hasta çok daha fazla yıpranacaktır. Bu nedenle diyabet hastasına böbrek nakli kimlere yapılır konusunda şans vermek önemli bir faktördür. Tip I diyabet hastalarında pankreas ve böbrek nakli aynı anda nakil edilirse tek operasyonla diyaliz ve insülin tedavisinden kurtulmak mümkün olacaktır. Hepatit B ya da C hastaları ileri seviyede karaciğer hastalığı olmazsa böbrek nakli olurlar.

Hepatit B ve C virüsleri karaciğerde hasara yol açarlar. Böbrek nakli sonrası bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlar hepatit virüsüne karşı yürütülen savaşı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kanında fazla oranda virüs olan ya da karaciğerinde ciddi hasar olan diyaliz hastalarına böbrek nakli önerilmez. Sadece hepatit B ya da C virüsü olan karaciğerinde olumsuz etkiler görülmeyen hastalarda böbrek nakli diyaliz tedavisi almaya göre daha sağlıklı ve de uzun bir hayat sağlar. İlk zamanlarda nakil için dışlanma sebeplerinden biri olan hepatit B ve hepatit C(+) donörler artık uygun olan hastalarda kullanılmaya başlanmıştır. Canlıdan böbrek naklinde doku uyumu olmadan da nakil yapılmaktadır. Amerika ve Avrupa’da uzun yıllardır canlı böbrek naklinde doku uyumu olmadan nakiller yapılmaktadır. Böbrek nakli kimlere yapılır konusunda, yapılan bu nakiller sonrası on yıllık ve daha uzun dönemdeki takipler sonunda elde edilen sonuçlara göre, doku uyumu olan hastalarla aynı sonuçlar elde edilmiştir.

Kan grubu uyumu olmadan böbrek nakli kimlere yapılır? Kan grubu uyumu olmadan nakil yapılırsa immünolojik riskler artmaktadır ve vücut nakil edilen böbreği erken dönemlerde reddedilmektedir. Kan grubuna karşı olan antijenlerin diyalize bağlanmış gibi bir makineye bağlanır ve aferez denilen tedavi ile bağışıklık sistemini önemli bir şekilde baskılayan yeni ilaçların kullanılması ile kan grubu uyumu olmadan da böbrek nakli yapılmaktadır.