Böbrek Nakli Yapılan Hastalarda Yaşam Kalitesi

Böbrek yetmezliği, hem diyaliz hem de böbrek nakli yapılan hastalarda birçok psikolojik sorun yaşanmasına sebep olabiliyor. Diyaliz sebebi ile işini, okulunu, sosyal çevresini kaybeden hasta bu çeşit sorunlarla mücadele etmekte zorlanır. Böbrek nakli yapılan hastalarda yaşam kalitesi düzelmesine rağmen, ilk zamanlarda uyum sıkıntısı yaşanmaktadır.

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda organ yetmezliği hastaları günden güne artmaktadır. Türkiye’de 60.000’den fazla diyaliz hastası vardır. Bu hastaların çoğunluğu böbrek naklini umutlu bir şekilde bekliyor. Gerek diyaliz süresince, gerek organ bekleme ve gerekse de organ nakli sonrasında hastalar birçok psikolojik sorunlar yaşarlar.

Böbrek naklinin amacı yalnızca böbreğin görevini düzeltmek değil, aynı zamanda böbrek nakli yapılan hastalarda yaşam kalitesini de artırmaktır. Organ naklinin, kronik böbrek yetmezliğinde iyileştirme sağladığı, hastalar için doyurucu ve üretken bir yaşam oluşturduğu, diyalize göre daha olumlu etkisi olduğu ve böbrek nakli yapılan hastalarda yaşam kalitesinin arttığı görülmektedir.

Böbrek yetmezliği sebebi ile diyalize girmesi gereken hasta yeni bir hayat yaşamına uyum sağlamak zorunda kalır. Diyaliz hastalarının yaşamış olduğu sorunlar bir hayli fazladır. Gündelik etkinliklerde meydan gelen bu değişiklikler hastanın sağlık durumunun da eklenmesi ile çok hastanın psikolojik sorunlar yaşadığı görülür.

Bazı nakil hastaları için böbrek naklini takip eden ilk aylarda yoğun bir şekilde ilaç tedavisi, tedavi için uyum süreci gibi sebepler dolayısıyla sıkıntılı geçmiş olsa da özellikle bir yılsonunda diyaliz dönemine göre hastalar, fiziksel olduğu kadar psikolojik bakımından da olumlu gelişmeler gösterirler. Böbrek nakli yapılan hastalarda yaşam kalitesi artar, sosyal ve fiziksel düzelmeler görülür ve kendi güçlerini yeniden kazanırlar.

Organ nakli olacak ya da organ nakli olmuş hastalara bakıldığında, çoğunun nakil öncesinde kronik hastalıkla mücadele etmelerine bağlı olarak psikolojik anlamda ciddi sıkıntılar yaşamış olduğu görülür. Öncelikle önemli bir organın görevinin kaybı ve teşhisinin söylenmesi süreci çoğu hasta için oldukça sıkıntılı geçer. Organ nakline karar verilince nakil konusunda bilgi almak, nakil için beklemek ve hazır olmak, nakil olmak ve nakil olduktan sonra bazı hastalar da psikolojik sıkıntılara sebep olmaktadır.