Böbrek Vericisi Nelere Dikkat Etmeli

Sevdiğiniz bir insana iyilik yapmak, ona hastalıktan kurtulma şansı vermek, onun hayata tutunmasını sağlamak çok güzel bir duygudur. Bunu kendinizden bir organ vererek sağlarsanız, aşırı derecede mutlu olursunuz.

Böbrek vericisi nelere dikkat etmeli konusunda, ameliyat öncesi ve sonrasında detaylı olarak bilgilendirilmesi gerekir. Böbrek vericisinin bu ameliyattan zarar görmemesi ve en kısa zamanda normal hayata dönmesi birinci öncelik olmalıdır.

Böbreğinizi birine bağışlamaya karar verirseniz, öncelikle sizin sağlığınızın zarar görmemesi için çok ayrıntılı incelemeler yapılır. Bu incelemeler sonunda vericiye zarar vereceğinden şüphe duyulursa, organ bağışı kabul edilmez.

Tıbben ve yasal koşulları yerine getiren her insan canlı verici olabilir. Böbrek vericisinin dikkat etmesi gereken koşullar;

YASAL KOŞULLAR

1-18 Yaşını doldurmuş olmalı

2- Alıcının birlikte yaşadığı eşi veya dördüncü dereceye kadar akrabası olmak

3- Akli dengesi yerinde olmalı

4- Gönüllü olmalı

TIBBI KOŞULLAR

1- Kan grubu uyumu

2- Bulaşıcı hastalığı olmamalı

3- Kilolu olmamalı

4- Nakil durumunu zora sokacak herhangi bir hastalığı olmamalı

5- Nakil durumunu zora sokacak herhangi bir psikolojik sorunu olmamalı

6- Hamile olmamalı

7- Böbreğin yapısal özellikleri uygun olmalı

Böbrek vericisi nelere dikkat etmeli konusunu iyice anlamalı, ameliyat sonrasında kısa ve uzun dönemde doktorların verdiği talimatlara uygun hareket etmelidir. Böbrek naklinde vericinin her iki böbreği de anatomik ve fizyolojik açıdan incelenir ve diğerine göre daha iyi olan böbrek verici de bırakılır. Verici ile alıcının ameliyatları aynı zaman da yapılır.

Yıllardır yapılan böbrek verici takipleri sonucunda ortaya çıkan tablo, böbrek vericisi olmaya uygun olan sağlıklı kişilerde böbrek vermek yaşamı kısaltmıyor. Sağlıklarının bozulmasına neden olmuyor. Aksine hiçbir sıkıntısı olmayan böbrek vericisi, detaylı incelemeye alındığında verici adaylarında görülen problemler erkenden tedavi edilirler. Böbrek vericisi olmaya engel durumu olmayan adaylar organ nakil merkezinde uzun dönem takibe alınır, düzenli kontrol yapılarak sağlık seviyeleri yükseltilir.

Yapılan bu tedbirler, verici adayının ameliyatta hiçbir risk almadığı anlamına gelmez. En basit bir cerrahi müdahalenin bile sıfır riskle gerçekleşmediği düşünüldüğünde, böbrek vericisinin de az da olsa risk aldığı muhakkaktır.

Bu nedenle böbrek vericisi nelere dikkat etmesi gerektiğini ciddi bir şekilde öğrenmelidir.