Böbrek Aldırma Ameliyatı Ne Kadar Sürer

Böbrek ameliyatları genel olarak; böbrek nakli, böbrek taşları ameliyatları ve böbreklerde tümör gibi sağlık nedenlerinden dolayı yapılan cerrahi operasyonlardır.

BÖBREK NAKLİ AMELİYATI: Böbrek nakil ameliyatı genel olarak hastanın yaşı ve hastada ki sağlık sorunlarına göre değişiklik gösterir. Normal bir şekilde hiçbir sağlık sorunu olmayan genç insanlarda böbrek nakli ameliyatı 1,5-2 saat arasında gerçekleşir. Hastanın yaşı 50 ve üzerinde ise, böbrek nakli ameliyatı 5-6 saat arasında gerçekleşir. Bunun sebebi hastanın yaşından dolayı böbrek çevresinde olan damarlarda kireçlenme olmasından dolayı, ameliyat hem riskli hem de biraz uzun sürer. Ayrıca hastada kilo varsa, böbrek ameliyatının farklı olmasına sebep olabilir. Kilolu hastalarda bu ameliyat süresi 3,5 saate kadar da çıkabilmektedir. Hastada ağır şeker hastalığı, tansiyon gibi sorunlar varsa ameliyat riskli olur ve 4 saat gibi zaman alabilir. Eğer ki hasta hem yaşlı, hem de kilolu ise ameliyat 6 saat gibi bir zaman alabilir.

BÖBREK TÜMÖRÜ AMELİYATI: Kanser riski olan hasta ameliyatlarıdır. Kanser riski taşıyan tümörler böbreklere yapışık bir vaziyette büyürler. Bu sebeple bu tümörlerin bir an evvel alınması gerekir. Bu ameliyatlar iki farklı yöntemle yapılır. Bunlar açık cerrahi yöntem ve laporaskopi ameliyat yöntemidir. Günümüzde açık cerrahi ameliyatı çok fazla kullanılmaz. Yaygın olan ameliyat şekli laporaskopi ameliyatı ile hastanın böbreğinde bulunan tümörün çıkartılması ile gerçekleşir. Bu tümörler farklı boyutlarda olur. Çok büyük tümör oluşmuş ise böbrek komple alınarak kanser oluşmasına engel olunabilir. Oluşan tümörün büyüklüğüne göre ameliyat süresi de uzayabilir. Ortalama olarak bu ameliyatın yapılması 4-5 saati bulmaktadır.

BÖBREK TAŞLARI AMELİYATLARI: Böbrek taşları ameliyatı üç farklı yöntemle yapılır. Bunlar açık böbrek taşı ameliyatı, kapalı böbrek ameliyatı ve fileksible böbrek taşı ameliyatlarıdır.

Açık böbrek taşı ameliyatı: hastalar için en zor ve iyileşme süresi en uzun olan ameliyattır. Bu ameliyat 4-5 saat kadar sürmektedir.

Kapalı böbrek taşı ameliyatı: Çok fazla cerrahi müdahaleye maruz kalınmadan yapılan ameliyattır. Bu ameliyat en fazla 2 saat kadar sürer. Hasta bir gün hastanede kalır, ertesi gün taburcu edilir.

Fileksible böbrek taşı ameliyatı: Bu ameliyatta hastaya hiçbir cerrahi operasyon yapılmaz. Hastanın idrar kanalına girerek böbreklerdeki taşlara kadar ilerleyen cihaz, taşları yakarak idrardan atılmasını sağlar. Bu ameliyat 1,5 saat sürer ve hasta aynı gün taburcu edilir.