İlik Kanseri

İlik Kanseri

İlik kanseri, akyuvar hücrelerinin normal düzeyin üzerinde çıkması ile kendini gösteren bir kanser çeşidi olarak bilinmektedir. Kan hücrelerinin artması ile başlayan ilik kanseri oldukça yaygın görülen kanser çeşitlerinden bir tanesidir. Kemik iliğinde üretilen kan hücrelerinin artmasının pek çok nedeni bulunabildiği gibi bu artış kendiliğinden de olabilir ve lösemi adı da verilen ilik kanserine yol açar.

İlik kanseri yetişkinleri çocuklara göre 10 kat daha fazla etkileyen bir kanser çeşididir ve erken teşhis ile müdahale edildiğinde iyileşme oranı oldukça yüksektir. Eğer hastalık hızla ilerliyorsa akut ilik kanseri ve yavaş ilerleme varsa da kronik ilik kanseri adı verilmektedir.

İlik Kanseri Neden Olur?

İlik kanseri kendiliğinden olabileceği gibi az sonra söz edeceğimiz sebeplerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Bu sebeplerin en yaygın olanlarından biri aşırı derecede radyasyona maruz kalmaktır. Günümüzde telefon ve bilgisayar kullanımının artması bu durumun en büyük nedenidir. Ayrıca kimyasal maddelerin etkisi altında kalmak, genetik faktörler ve down sendromu gibi de nedenler bulunmaktadır. Hastanelerde yapılan kan testleri sonucunda ortaya çıkan ilik kanserinin nedeni de bu testler ile az çok belirlenebilmektedir. Ancak her zaman kesin nedeni bulmak mümkün olmamaktadır. Teşhis konduktan sonra hastalığın derecesine göre hızlı bir şekilde tedavi yöntemleri belirlenir. Hastanın bu dönemde moralinin yüksek tutulması oldukça önemli bir faktördür.

İlik Kanseri Belirtileri

Hastalık ne yazık ki ilk evrelerde kendini belli etmemektedir. Ancak bir süre geçtikten sonra bazı belirtiler ile hastalığın anlaşılması mümkün olabilmektedir. İlik kanseri belirtileri şu şekildedir; halsizlik, sık sık enfeksiyon kapmak, özellikle diş etlerinde kanamaların artması, vücutta morlukların meydana gelmesi, böbrek rahatsızlıkları, bulantı ve kusma. Bu belirtiler arasından özellikle kanamalar çok sık meydana gelmektedir. Diğer belirtiler başka hastalıkların da habercisi olabileceği için çok fazla önemsenmez fakat özellikle diş etlerinde ya da burunda meydana gelen kanamaların ciddiye alınması gerekmektedir. Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi ilik kanserinde de en önemli şey erken teşhistir. Hastalığın tedavisi erken teşhisle mümkün olduğu için bu belirtileri dikkatlice takip etmek ve bir ya da birkaç tanesi yaşanılıyorsa hemen bir doktora görünmek çok önemlidir.