Kan Kanseri Neden Olur?

Kan Kanseri Neden Olur?

Kan kanserinin oluşmasında genel olarak pek çok sebep vardır. Bunların bazıları önlenebilir bazıları ise önlenemez sebeplerdir. Bilindiği gibi kan kanseri oldukça yaygın olarak görülmektedir ve tedavisi de mümkün olan bir hastalıktır. Ancak insanlar sıkça kan kanseri neden olur diye merak etmektedir. Şimdi bu nedenleri inceleyeceğiz.

Kan Kanserinin Önlenebilen Nedenleri

Kan kanserinin önlenebilen nedenleri de bu nedenleri önlemek de aslında oldukça basittir. İlk olarak bunların çevresel faktörler olduğunu söyleyebiliriz. Mesela yoğun sigara ve alkol kullanımı kan kanserinin nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle sigara tiryakilerinde kanser türlerinin daha fazla görüldüğü bilinmektedir bunun nedeni ise sigaranın içerisinde 100’e yakın zehir bulunmasıdır. Eğer çok fazla sigara tüketiyorsanız ve asla bırakamıyorsanız hastaneye giderek bu konuda yardım alabilirsiniz. Aynı şekilde alkolün de kanser üzerindeki etkisi kanıtlanmıştır. Bu nedenle alkolü olabildiğince az tüketmelisiniz. Bu şekilde kan kanserinin önüne geçebilirsiniz.

Kan kanserinin önlenebilen diğer nedenlerine bakarsak karşımıza radyasyon ve güneş ışığı çıkmaktadır. Telefon, televizyon ve bilgisayar gibi çok yüksek radyasyon yayan her şeyden mümkün olduğu kadar uzak kalmalısınız. Mesela yattığınız odada telefonun bulunmaması bu açıdan çok önemlidir zira radyasyonun da kanser üzerindeki etkisi kanıtlanmıştır. Güneş ışığından korunmak için de sık sık güneş kremi kullanmalı hatta güneş kremi kullanmadan güneşe çıkmamalısınız.

Bunların haricinde sağlıksız beslenmek ve spor yapmamak da kansere neden olabilmektedir. Bu yüzden mutlaka sağlıklı beslenmeli ve 15 dakika bile olsa günlük olarak basit egzersizler yapmalısınız.

Kan Kanserinin Önlenemez Nedenleri

Kan kanserinin önlenemez nedenleri ise genetiksel faktörlerdir. Buna da örnek olarak D vitamini eksikliği, ailede kanser ya da tümör olması ve bebeklerde 2 yaşından sonra görülen viral enfeksiyonlardır.

Önlenemez olsa da D vitamini eksikliği durumlarında takviye gıdaların kullanıldığını söyleyebiliriz. Fakat bu durum kanserin önüne geçmek için tek başına yeterli olmamaktadır. Ailede kanserin olması da önlenemez kan kanseri nedenleri arasındadır. Bu durumda yapılabilecek bir şey yoktur çünkü vücuttaki hücrelerin kanser hücresi olmaya eğilimi bulunmaktadır. Son olarak 2 yaşından sonra görülen viral enfeksiyonlar da önlenemezdir. Bunun nedeni ise bebeklerin ilk başta annelerinden aldıkları bağışıklık sistemini kullanıp daha sonra kendi bağışıklık sistemlerini oluşturmasıdır. Bu dönemde enfeksiyon kapmaları da ne yazık ki normaldir.