Kemik İliği Kanseri Nedir?

İlik Nedir

İlik, kemiklerin içindeki boşlukları dolduran yumuşak doku olarak bilinmektedir. Damar açısından oldukça zengin olan bu dokuda alyuvar ve akyuvarlar bulunmaktadır. Bazı kemiklerde tamamen yağ üretiminden sorumlu olan sarı ilik bulunurken bazılarında ise kırmızı kemik iliği bulunmaktadır. Kırmızı kemik iliği nedir diye merak ederseniz, onun görevi ise kan hücrelerinin yapımıdır.

Anne karnındayken kan yapımı karaciğer, dalak ve kemik iliğinde gerçekleşmektedir. Doğumdan sonra ise karaciğer ile dalaktaki kan yapımı tamamen durur ve bu işi kemik iliği üstlenir. Kemik iliği bu nedenle vücutta çok önemli bir rol oynamaktadır.

İlik Nerede Bulunur?

Kırmızı kemik iliği sağlıklı ve yetişkin bir bireyde göğüs kemiğinde, kalça ve kafa kemiğinde yer almaktadır. Yıllar geçtikte kırmızı kemik iliği miktarında belirgin bir azalma görülmeye başlanır. Sarı kemik iliği ise genellikle uzun kemiklerin uçlarında bulunmaktadır ve kırmızı kemik iliğinin tam aksine yıllar geçtikçe sayılarında artış görünür.

Kırmızı kemik iliği insan vücüdunun %4’lük oranını oluşturmaktadır. Saniyede ortalama 2.5 milyon alyuvar ve yaklaşık 50 bin kadar da akyuvar üretimi kemik iliğinde gerçekleşir, ardından da kana verilir. Hastalık dönemlerinde ise üretim miktarları 6-8 katına çıkabilmektedir. Eğer kemik iliği görevlerini yerine getirmezse ortaya pek çok hastalık çıkabilir ve mevcut hastalıkların tedavisi de vücut içinde gerçekleşmez. Böyle durumlarda mutlaka doktora görünülmelidir ve tedaviye başlanmalıdır. Kemik iliğinde meydana gelen sorunların en büyüğü ise kemik iliği kanseridir.

Kemik İliği Kanseri Nedir?

Kemik iliği kanseri, kemik iliğinin üstte bahsettiğimiz görevleri yerine getirememesi sonucunda meydana gelen yaygın bir hastalıktır. Yorgunluk, halsizlik, vücutta morarmalar ve nefes darlığı gibi belirtiler sonucunda ortaya çıkan kemik iliği kanseri erken teşhisle çok kısa bir sürede tedavi edilebilmektedir. Eğer hastalık ilerledikten sonra teşhis konulursa da kemik iliği nakli yapılarak hastanın kısa bir süre içerisinde iyileşmesi sağlanır. Kemik iliği nakli için ise sağlıklı ve dokuları uyan bir donör gerekmektedir. Eğer donör bulunamazsa da hastanın yeni doğan kardeşinin göbek bağındaki kan kullanılmaktadır. Yani kemik iliği kanserinin tedavisi günümüzde pek çok alternatif ile mümkün olmaktadır.