D Vitamini Eksikliği Lösemi Etkileri

D Vitamini Eksikliği Lösemi Etkileri

Lösemi çocuklarda ve yetişkinlerde sıkça görülen, nedenleri tam olarak bilinmeyen ve pek çok türü olan kanser çeşitlerinden bir tanesidir. Kan kanseri olarak da bilinen hastalığın çocuklarda çok sık görüldüğü bilinmektedir. Bu nedenle de nedenleri araştırılıp hastalığa çözüm bulmak için çalışmalar sürmektedir. Son yıllarda özellikle D vitamini eksikliğinin lösemi üzerindeki etkileri çok sık tartışılmaktadır. Bu konuda her geçen gün daha fazla ilerleme olmaktadır ve çalışmalar hızlı bir şekilde devem etmektedir.

D Vitamini Eksikliği ve Lösemi İlişkisi

Yetişkinlerde löseminin pek çok nedeni bulunmaktadır. Bunlar sigara ve alkol kullanımı, çok sık güneş ve radyasyona maruz kalma, düzensiz beslenme gibi nedenlerdir. Ancak bunlar çocukların yapamayacağı şeyler olduğu için, çocuklarda löseminin neden kaynaklandığını çözmek biraz zaman almaktadır. Genel olarak bakarsak genetik faktörlerin kan kanserini tetiklediği bilinmektedir. Burada da ilk olarak lösemi ile D vitamini eksikliği ve raşitizm ilişkisi akla gelmektedir.

Kısaca D vitamini eksikliğinden bahsedecek olursak özellikle dünyanın kuzey bölgelerinde sıkça görüldüğünü ve güneş ışığı yetersizliğinden kaynaklandığı bilinmektedir. Ayrıca sağlıklı beslenmek de bu süreçte önemlidir. Çocuklarda lösemiye neden olan D vitamini eksikliğinin yaşanmaması için öncelikle anne sütü, daha sonra ise sağlıklı beslenmenin çok büyük bir önemi bulunmaktadır. Eğer doğumdan sonra düzenli olarak çocuklarınıza test yaptırılmasını sağlarsanız, D vitamininde bir düşüş olduğu anda fark ederek gerekli önlemleri alabilirsiniz. Özellikle 2-5 yaş arası löseminin en yaygın olduğu dönemdir ve çok dikkat edilmelidir.

Lösemi oldukça ciddi bir hastalık olup, çocuklarda bağışıklık sistemi çok gelişmediği için oldukça zor geçen bir hastalık olarak bilinmektedir. Az önce de söz ettiğimiz gibi D vitamini eksikliğinin de bu duruma büyük etkisi olmaktadır. D vitamini eksikliğinin ise bazı nedenleri bulunmaktadır. İlk olarak özellikle çocukların önerilen saatlerde güneşe çıkmaması D vitamini eksikliğine neden olmaktadır. Bunun haricinde genetik bozukluklar da D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında yer almaktadır. Yapılan testler ve çalışmalar da bu durumları doğrulamaktadır. Çocuklarının lösemi olmasını istemeyen ailelerin mutlaka bu duruma karşı önlem alması ve çocuklarının yeteri kadar güneş gördüğünden emin olması gerekmektedir.