Lösemi ALL T Tipi

Lösemi ALL T Tipi

Lösemi, pek çok türü olan ve kan hücrelerinde meydana gelen bir kanser türüdür. Löseminin en yaygın türü ise Akut lenfoblastik lösemi olarak bilinmektedir. Bu hastalık oldukça hızlı yayıldığı için en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir bu nedenle erken teşhis çok önemlidir. Genellikle çocuklarda görülen bu hastalığın en çok 2-5 yaş arasında görüldüğü bilinmektedir. Yetişkinlerde ise nadir görülmektedir.

Lösemi ALL T tipi ya da NK tipi olabilmektedir. Her iki türde de belirtiler ve teşhis yöntemleri aynıdır. Yalnızca etkilenen kan hücrelerinin türü değişiklik göstermektedir.  Çünkü dediğimiz gibi akut bir hastalık türü olduğundan çok hızlı yayılır. Hastalık yayıldıktan sonra tedavisi de çok zor olmakta hatta bazen ölümle sonuçlanabilmektedir.

Akut lenfoblastik löseminin türlerinden biri olan lösemi ALL T tipi de aynı şekilde çok hızlı yayılmaktadır. Bu nedenle kontrol altına alınmalıdır. Ancak kontrol altına alınırken mutlaka doğru teşhisin koyulması gerekir zira ilaçlar da buna göre belirlenecektir. Mesela NK tipi bir ilacı T tipi lösemi hastası olan bir hastada kullanmak herhangi bir etki göstermeyecektir.

Lösemi ALL T Tipi Teşhis Koyma

Belirttiğimiz gibi teşhis evresi çok önemlidir. Burada ilk olarak hastanın hikayesi doktor tarafından dinlenir. Hasta bu süreçte yaşadığı belirtileri ve şikayetlerini düzgün bir şekilde anlatmalıdır. Ayrıca geçmişte yaşadığı hastalıklar ve geçirdiği tedaviler de önemlidir. Bunlara göre doktor tarafından bir plan hazırlanır. Teşhis için öncelikle tam kan sayımının yapılması gerekir. Lösemi ALL T tipinde tam kan sayımı kesin teşhis için yeterli olmasa da hastalığın genel durumu tam kan sayımı ile belli olur. Bu test ise beyaz kan hücreleri sayımı yapılır. Ancak bazen kanser hücreleri bu testle belli olmayabilir çünkü lökositlerin sayısı tam çıkabilir. Bu nedenle yeterli bir test değildir.

Lösemi ALL T tipi kesin teşhisi için mutlaka biyopsi yapılması gerekmektedir. Biyopsinin ardından kesin sonuçlar elde edilir ve tedaviye bu şekilde başlanır.