LÖSEMİ NEDİR?

LÖSEMİ NEDİR?

Lösemi kan hücresi üretimini etkileyen bir hastalıktır. Kemik içinde bulunan kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde başlar lösemi. Sağlıklı bir insanda kemik iliği, vücudun enfeksiyona karşı koruyan beyaz kan hücrelerini yani akyuvarları, alyuvarları yani oksijeni vücut geneline taşıyan kırmızı kan hücrelerini ve aynı zamanda da kanın pıhtılaşmasını sağlayan pıhtı hücrelerini yani trombositleri üretir. Diğer adıyla halk arasında ilik ya da kan kanseri olarak da bilinen lösemi belirtilerini kemik iliğindeki hastalıklı hücrelerin çoğalmaya başlaması ile ilk olarak göstermeye ve belli etmeye başlar. Bu aşamada hastamız için tehlike çanları çalıyor demektir fakat korkmanıza hiç gerek yoktur doğru tedavi yöntemi ve hastanın kendisine gerekli özeni göstermesiyle lösemi çağımızın vebası olmaktan çıkmış bir hastalıktır.

Lösemide ise kemik iliğinde anormal beyaz kan hücresi üretilmeye başlar aynı zamanda bunlara ‘lösemi hücreleri’ adı verilir.  Bu anormal yapıdaki beyaz kan hücreleri, normal beyaz kan hücreleri gibi çalışmazlar ve normal zamanda olduğu gibi de üremeleri durmaz. Zaman içinde lösemi hücreleri yani bu anormal hücreler normal kan hücresinin sayısını geçer. Beraberinde de lösemi belirtileri olarak gösterilen anemi, kanama ve enfeksiyonlar artmaya başlar.

Nasıl Yayılım Gösterir?

Zamanla lösemi hücreleri kan yoluyla lenf bezlerine sıçrayarak diğer organlara ulaşabilir. Aynı zamanda bu lösemi hücreleri vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı ve şişliklere neden olabilir. Tıpı vücudumuzdaki kan hücreleri gibi lösemi de kan hücrelerinde oluşmuş bir hastalık olduğundan ötürü sürekli olarak yayılma ve bulaşma eğitimini göstermeye programlanmış bir hücre türüdür. Yayılımı sonucunda gösterdiği belirtiler ve kötü sonuçlarından dolayı korkulan lösemi hastalığının yan etkileri doğru teşhis, özverili tedavi ve hastanın dikkat etmesi gereken hususlar da göz önüne alındığında başarılı bir tedavi ile etkilerinin olabilince azaltılabileceği veya mutlu sona ulaşılabilecek bir hastalıktır.

Tedavi aşamasında hastanın özellikle dikkat etmesi gereken en önemli unsur dışarıdaki mikroplar, virüsler ve bakterilerdir. Bu bağlamda lösemi hastalığına yani kan kanserine yakalanmış hastaların tedavileri boyunca almaları gereken ilk önlem ağızlık takmaktır. Bu durum dışarıdan gelecek tehlikelere karşı hastayı koruduğu için büyük ölçüde tedaviyi destekleyici olacaktır.