LÖSEMİ TEDAVİ

LÖSEMİ TEDAVİ

Kemin iliğine bulaşan lösemi hücreleri kemiğin kandaki yapı taşlarını üretmesini engeller ve zamanla kandaki hücre sayısında azalma olur. Bu durumda kan kendi görevini yerine getiremeyerek patlaklar vermeye başlar. Bu patlaklar da löseminin belirtileri olarak gözlenir. Bu durumda lösemi belirtileri ile normal fark arasındaki belirtileri ayırt edebilmek gerekmektedir. Çünkü lösemi belirtileri tıpkı normal hastalıklarda olan belirtilerin neredeyse aynısıdır. Aradaki en büyük fark bu belirtiler yavaş yavaş değil ani olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kaldığınızda karşılaşacağınız belirtiler ilk olarak halsizlik olarak sizi yoruyor. Ani yorgunluk hissi, halsizlik, ruhsal çöküntü gibi psikolojik ve fiziksel problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu bağlamda diğer belirtiler arasında; deride ani morarma ve sararmalar, dil altı ve deri dökülmesi, eklem bölgelerinde ağrı ve şişlikler gibi belirtiler de vardır.

Lösemi tedavi edilmesi olası fakat bir o kadar da zorlu bir hastalıktır. Özellikle 1-2 yılı aşkın tedaviler göz önünde bulundurulduğunda lösemi hastalığı gerçekten de herkesin kaldırabileceği türden bir gelişme değildir. Belirtilerinin bir hayli fazla olması ve hastayı mental açıdan çok zedeliyor olması lösemiyi çekilmez kılıyor.

Tedavi Yöntemleri

Günümüzde kanser merkezlerinde löseminin türüne göre tedavisi de değişiklikler ve farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıkların dışında aynı olan tek bir şey vardır o da kemoterapidir. Kemoterapinin bütün lösemi tedavilerinde kullanılmasının yanında kullanım şekli ve tedavi süreci değişmektedir. Aynı zamanda hastalık türüne göre dozaj değişiklikleri de sıkça görülen bir durumdur. Sürekli olarak değişen tedavi süresince seyir değiştikçe izlenilen yol da değişecektir. Vücut uygulanan kemoterapi tedavisine her zaman olumlu dönüş yapmayabilir. Diğer tedavi yöntemlerinden birisi olan ilik nakli eğer kemik iliğine yerleşmiş olan kanser hücresi kötü huylu ise tercih edilebilir. Bu tercihin bir sonucu olarak ilk etapta uygun bir donör bulunması gerekir. Akabinde de bulunan donörden ilik örneği alınır ve hasta ile uyumuna bakılır bu uyum sağlandığı taktirde ilik nakli gerçekleşir ve hastamız sağlığına kavuşur. İlik nakli dışında şayet uygun donör veya ilik bulunamamışsa tercih edilebilecek diğer bir tedavi yöntemi de kök hücre tedavisi olmalıdır.