Lösemi Belirtileri

Lösemi Belirtileri

Lösemi bir çeşit kan hücresi olarak bilinmekte ve her yaşta görülmektedir. Genel olarak kemik iliği içerisinde yer alan kan hücrelerinde meydana gelmektedir. Hastalığın oluştuğu kan hücrelerinin türüne göre ise pek çok lösemi türü bulunmaktadır. Temel olarak kronik ve akut olarak iki grupta lösemi türlerini toparlayabiliriz. Kronik lösemi, kanser hücrelerinin çok yavaş bir şekilde yayılması anlamına gelir. Bu tür lösemilerde belirtiler de çok sık görülmemektedir. Akut lösemide ise kanser hücreleri birden bire çok hızlı bir şekilde çoğalır ve yayılmaya başlar. Bu nedenle özellikle akut lösemilerde erken teşhis çok önemlidir.

Erken teşhis pek çok hastanın sağlığına kavuşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak erken teşhis yapılabilmesi için mutlaka lösemi belirtilerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu belirtilere göre de doktora gidilmeli ve kan testleri yapılmalıdır.

En Yaygın Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Lösemi belirtilerine baktığımızda aslında hem lösemide görülen hem de tüm kanser türlerinde görülen belirtilerin yer aldığını görüyoruz. Yalnızca lösemide görülen belirtiler ise cildin farklı yerlerinde oluşan morluklar, kırmızı döküntüler, diş eti ve burun kanamalarıdır. Bunlar kan hücrelerinde bir sorun olduğu anlamına gelen belirtilerdir. Hastalığın ilk evrelerinde görülmeye başlayan bu belirtiler ilk başta çok sık değildir. Yani mesela haftada 1 kere diş eti kanamaları olur. Ancak kanser hücreleri arttıkça ve yayılmaya başladıkça belirtilerin de sıklığı ciddi miktarda artar.

Çocuklarda görülen lösemi belirtileri yetişkinler ile genellikle aynıdır. Ancak morlukların çocuklarda daha sık görüldüğü bilinmektedir. Eğer çocuğunuz çok hareketli olmadığı halde vücudunun pek çok yerinde bazı morluklar varsa bu kan kanserinin habercisi olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve durumu bildirmelisiniz. Aynı şekilde kanamalar da görülebilmektedir. Eğer birkaç kere bu tarz durumlara rastladıysanız dediğimiz gibi doktora görünmeniz faydalı olacaktır.

Lösemi belirtilerine kanserin genel belirtileri de çoğu zaman eşlik etmektedir. Yorgunluk, ani zayıflama, halsizlik, iştahsızlık, kemik ağrıları ve ağız kuruluğu gibi pek çok belirti az önceki belirtilere eşlik edebilmektedir. Ancak bu belirtilerin başka hastalıkların habercisi olabileceği de unutulmamalıdır. Yani bu belirtilere sahip olmak her zaman kan kanseri olduğu anlamına gelmez.