Kan Kanserinde Kemoterapi

Kan Kanserinde Kemoterapi

Kemoterapi kanser hastalığının tedavisinde ana etmenlerden biridir ve önemli bir yer tutar. Kanser tanısı almış bireylerin kanser tipine göre ilaç ve tedavi edilmesinde kemoterapi denir. Kemoterapi damar yolu ile alınabilecek gibi ağızdan ilaç olarak da uygulanabilir. Kullanılan ilaçlar kanser ilaçları yani kimyasal ilaçlardır.

Hastanın tedavisinde cerrahi operasyonlar ve Radyoterapi de uygulanabilir.

Kemoterapi özel bir eğitim gerektirir etkili dozlarda fakat hasta yan etkilerden de koruyarak uygulanması gerekir Çünkü yan etkileri oldukça ağır olan bir tedavi şeklidir.

İlaçlar kan yoluyla vücuda dağılır ve kontrolsüz şekilde büyüyen tümör hücrelerinin çoğalmasını önlerler.

Kemoterapide ilaç seçimi nasıl yapılır?

Hastanın yaşı hastanın özellikleri varsa diğer hastalıkları mevcut bulunan tümörün cinsi yaygınlık durumu hastayı etkileme oranı düşünülerek kemoterapi ilaçlarının bozuk ayarlanır ve tedavi bu şekilde uygulanır.

Kemoterapi Onkoloji birimlerinde uygulanır daha çok damar yolu tercih edilse de oral yolla yani ağızdan ilaç vasıtası ile de alınabilir.

 

Kemoterapi verilme çeşitleri nelerdir?

Neo-Adjuvan Kemoterapi Tedavisi:  Tümörü sınırlı ve cerrahi olarak çıkarılması mümkün olan hastalarda, kitlenin küçültülüp ameliyatın kolaylaştırılması amacıyla verilir.

Adjuvan Kemoterapi Tedavisi: Hasta ameliyat olduktan sonra, tekrar oluşma riski değerlendirilerek lokal tekrarın önlenmesi veya hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla verilir.

Palyatif Kemoterapi Tedavisi: Yaygın hastalıkta tümörü geriletmek veya kontrol altında tutmak veya tümöre bağlı semptomların giderilmesi amacıyla verilir.

Kemoterapi oldukça komplike yan etkileri konusunda ağır ve Yine oldukça pahalı bir tedavi yöntemidir.

Bu yüzden dozunun hastalığı özelliklerinin ve uygulama şeklinin doğru bir şekilde tespit edilmesi Hayati bir önem taşır.

Kemoterapi esnasında hasta enfeksiyona daha açık bir hale gelir ve dış etkenlerden de korunması gerekir.

Kemoterapi sonrası 1-2 haftalık  dinlenme zamanı hastaya tanınır Ancak bu zaman dilimi buz atılırsa tümörün tekrar canlanması gerçekleşebilir.

Kemoterapiye bağlı Yan Etkiler 24 ile 48 saat içinde başlar ve 7 ile 10 gün içinde azalır veya kaybolur bazı Yan Etkiler olduğundan daha uzun sürebilir.

Bulantı ve kusma

İştahsızlık ve kilo kaybı

İshal

Kabızlık

Saç dökülmesi yan etkilerdendir.