İlik Nakli Kimlerden Yapılır?

İlik Nakli Kimlerden Yapılır?

Birçok lösemi hastası bireyler ilik nakli alımının kimlerden yapılacağına dair sorular sormakta ve kemik iliği nakli süresi boyunca sürekli olarak bu konuda çalışmalar içerisine girmektedirler.

İlik nakli kimlerden yapılır sorusuna şöyle bir cevap verebiliriz. Özellikle de lösemi hastası olan bireyler için birinci derece olan yakın kardeşlerinden alınabilmektedir. Tabi ki bu kemik iliği naklinde özellikle de önemli olan durum ise doku uyumudur. Doku uyumu olmadığı takdirde herhangi bir kardeşten kemik iliği nakli yapılamamaktadır. Kemik iliği nakli bazen nadir de olsa doku uyumu olan başka aile üyelerinden de yapılabilmektedir.

Bununla beraber doku uygun olan ama akraba olmayan başka bireylerden de kemik iliği nakli alınabilmektedir. Kemik iliği nakli için bu kısımda da özellikle de önemli olan durum kişinin doku uyumunun gerçekleşmesidir.

Ayrıca ilik nakli kimlerden yapılır sorusunun cevabı da lösemi hastasının kendisi de olabilmektedir. Lösemi hastasının kendi kemik iliği kemoterapi tedavisi öncesinde alınarak dondurulmaktadır. Daha sonra kişilerin kemik iliği nakli yapılarak kan yapımının oluşması sağlanmaktadır.

İlik nakli kimlerden yapılır sorusuna bir cevap olarak farklı bir yöntemle yine lösemi hastası olan kişilerden de yapılabilmektedir. Lösemi hastası olan kişilerin damarlarında dolaşan kanın özel bir yöntemle birlikte toplanarak hasta olan kişilere verilmesi de ilik naklinin bir başka çeşidi olabilmektedir.

Kemik İliği Nakli Kimlere Yapılır?

Kemik iliği nakli kimlere yapılır sorusunun cevabını bu yazımızda cevaplandırmaya çalışacağız. Eğer kişilerin kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilere aynı zaman da ilaç tedavisine cevap vermemesi durumunda ise kişilerin kemik iliği nakli yapılması gerekmektedir.

Tedavi oranı olarak en başarılı tedavi yöntemi kemik iliği nakli olabilmektedir. Bu yüzden kemik iliği nakli bol bir şekilde yapılabilmektedir. Ama kişilerin çoğunda kemik iliği nakli yapılmadan hemen tedavi çeşitlerinden başlanmalıdır. Öncelikle hastanın hangi evrede olduğu öğrenilerek tedavi aşamasına buna uygun bir şekilde yapılmaktadır. Bununla beraber kişilerin kemoterapi, radyoterapi gibi birçok tedaviyi uygulaması ve bu tedavilere cevap verip vermemeleri oldukça önemli olmaktadır. Bu duruma bağlı olmak üzere kemik iliği bakli gerçekleştirilmektedir.