Lenfoma Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Lenfoma Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Lenfoma tedavisi belli koşullara göre belirlenmekte olup, lenfoma kanserinin aşaması, türü gibi koşulların yanında hastanın yaşı ve sağlık durumu gibi seçenekler tedavi koşullarına etki etmektedir. Lenfomanın bazı çeşitleri için kanser yavaş büyüyorsa ve hastalık ilerlemiş ise “Bekle izle “ yaklaşımı ile hastanın sağlık durumu takip edilir. Medikal sağlık geçmişi, hastanı yaşı, tedavi süresi hastanın genel sağlık durumu tedavi ve özel medikal müdahale seçenekleri ile tedaviye başlanır.

Lenfoma Tedavisi İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

 Lenfoma tedavisi için kullanılan yöntemler: kimyasal tedavi, radyasyon terapisi, Monoklonal Antikor Terapisi, Radyo- İmmünoterapi, Biyolojik Terapi ve kök hücre nakli gibi tedavi yöntemlerinden birisi ile tedavi edilebilmektedir.  Ancak genellikle kullanılan yöntemler kimyasal tedavi ya da kök hücre nakli yöntemidir. Özellikle kimyasal tedavi yönteminde hasta için hangi kemoterapinin ne kadar süre ile ne kadar dozda verilmesi gerektiğine bakılır.  Kemoterapi de hastaya belirli tozlarda damardan ilaçlar verilir. Hastaya verilen ilaçlar genellikle bir günden beş ya da 6 güne kadar varan sürelerde değişiklik gösterebilir. Bazen de ayda bir kere olmak üzere 6 ya da 8 kez tekrarlanabiliyor. Hastalığın önemli bir bölümü kimyasal tedavi yöntemi ile tedavi edilir, tedavi edilmeyen bölümünde ise hastaya yüksek tozda kimyasal tedavi verilerek, kök hücre nakli tedavisine başlanır.

 Lenfama Tedavisinde Yan Etkiler Var Mıdır?

Lenfoma tedavisi sorasında hastaya uygulanan ilaçların türüne ve dozuna göre bazı yan etkiler görülebilir. Hondgkin dışı lenfoma tedavisi içi kullanıla ilcalar genellikle kusma ya da bulantı gibi hafif ve kısa zamanlı yan etkiler görülebilir. Bazı tedavilerde hafif saç dökülmesi görülürken, bazılarında ise saçın tamamı dökülebilir. Fakat tedavi sona erdikten sonra ilk 6 ay içerisinde hastanın eski saçları geri gelecektir. Özellikle kimyasal tedavi tedavisinde kan hücrelerini üreten kemiğin tedaviden etkilenmesi söz konusudur tedaviden etkilene kemiklerde kırmızı ve beyaz küreciklerin azalması, küçük kan hücrelerinin azalması  gibi durumlar meydana gelmektedir. Kan hücrelerindeki azalmalar doktorun belli aralıklar ile yapığı kan sayımları ile gözlemlenerek, ihtiyaç duyulan kan ürünleri başkasında alınarak hastaya verilmektedir. Kemoterapi tedavisinden akciğer ve böbreklerin işlevleri de etkilenebilmektedir.