İlik Nakli Nedir?

İlik Nakli Nedir?

İlik nakli nedir sorusunu bu yazımızda sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Lösemi, lenfoma gibi hastalığı olan kişilerde belli başlı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu kişiler tedavilere karşılık olarak hastalıklarının iyileşme dönemine girmesi ya da hastalığın ilerlemesinin durdurulması gereklidir. Hastalığın özellikle durması için bu hastalara kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ama bazı hastalarda hastalığın durması gibi bir durum söz konusu olmaz. Hatta hastalık durmayarak, ilerlemesi de mevcut olabilir.

Özellikle de çocukluk çağında olan hastalar için  de lösemilerde esas olan ilaçla tedavi yapılmasıdır. Toplamda 3 ya da 3.5 yıl süren bir dönem boyunca alınan ilaçla tedavi sonucunda %85lere varan başarı oranı alınmaktadır. Bazı vakalarda ise tedaviye cevap alınamamaktadır. Bundan dolayı da ilik nnakli bu hastalarda zorunlu hale gelmektedir. İlik nakli yapılmasının ana amacı ise kan hücrelerinde ana kök hücrenin sağlam bireylerden alınarak lösemi hastası olan kişiler için geri verilmektedir. Böylece kişilerde normal kan naklinin yapılması gerekmektedir. Böylece kan nakli kolayca bir şekilde yapılmaktadır.

İlik nakli alımında herkesten bu nakil yapılmamaktadır. Bazı kişilerden alınarak bazı kişilerden ise alınmayabilir. Kemik iliği alımını özelliklede uygun birinci dereceden kardeşlerden ve nadiren diğer aile bireylerinden alınabilmektedir. İlik nakli yapılan kişiler, sağlık bakımından en iyi tedaviyi görerek zamanla sağlıklarına kavuşabilmektedirler.

Kimler İlik Nakli Yapabilir?

Kimler ilik nakli yapabilir sorusuna ise şöyle bir cevap verebiliriz. Özellikle de kimlerin ilik nakli yapacağını doktorunuzdan ve çevrenizde bulunan bir kan nakli bankosundan da detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Lösemi hastası olan kişilerin birinci dereceden kardeşleri ile nadiren de olsa yakın aile bireylerinden de kemik iliği nakli yapılabilmektedir. Ya da doku grubu uygun olan ama lösemi hastası olan bireyle akraba olmayan kişilerden de kemik iliği nakli yapılabilmektedir.

Ya da en çok kullanılan yöntemlerden biri olan hastanın kendi kemik iliğinin kemoterapi öncesinde alınarak dondurulması ve daha sonra hastaya tekrardan kan yapılabilmesi adına naklinin gerçekleştirilmesi işlemi de en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.