Kan Kanseri İlaçları

Kan Kanseri İlaçları

Kan kanseri ilaçları hastalığın seviyelerine göre farklılıklar göstermektedir. Bu yazımızda sizlere bilgilendirme amaçlı genel olarak hastalarda kullanılan ilaç türlerinden bahsedeceğiz.

Kan kanseri ilaçlarında önceki dönemlerde bazı ilaçlar kötü huylu hücreleri öldürürken diğer bir yandan da iyi huylu hücrelerinizi de yok edebiliyordu. Artık akıllı ilaç türü geliştirilmesi yapıldı. Son zamanlarda kanser ve ilaçları konusunda bilim dünyasında önü alınamaz ilerlemeler gerçekleştiriliyor. Bu açıdan kişilerde kan kanseri ilaçları konusunda da önemli düzeyde ilerlemeleri sizlerde rahat bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Kan kanserinde yaşanan akıllı ilaç düzeyi ise sadece kötü huylu tümör hücrelerinizin öldürülmesi yönünde çalışan bir ilaç olmaktadır. Bunu doktorunuz isim olarak sizlere söyleyecektir.

Kemoterapi ilaçları  içerisinde olan bu akıllı ilaç dönemi sayesinde birçok iyi hücrenin sağlam bir şekilde kalması sağlanmaktadır.

Kemoterapinin uygulanmasın sırasında belli başlı yöntemle kullanılmaktadır. İntravenöz bu uygulama yöntemlerinde başta olmaktadır. İntra-arteryel ise diğer bir açıdan kemoterapinin vücuda uygulanış şeklini içermektedir. Bu yöntemle ilaç direkt olan tümör hücresine enjekte edilmektedir. İntraperitoneal ise diğer bir uygulama yöntemi olurken en son olarak da ağız yoluyla oral olarak da kemoterapi tedavisi uygulanmaya geçilmesi önemli olmaktadır.

Kan kanseri ilaçları genel olarak nitelendirilecek olursa şöyle bir listeyle karşı karşıya kalmamız mümkün olacaktır.

  • Busulfan
  • Cholrodeoxyadenosine (Cladribine)
  • Cytarabine (Ara-C)
  • Docetaxel (Taxotere)
  • Doxorubicin (Adriamycin)
  • Etoposide (VP-16, VePesid)
  • Fludarabine (Fludara)

Kan Kanseri İlaçları Yan Etkileri

Kan kanseri ilaçları yan etkileri içerisinde farklı farklı yan etkilerde görülebilir. Genel olarak en yaygın görülen kan kanseri ilaçları yan etkileri ise deride kaşıntı, kızarıklık, ateş, bulantı, kusma, saç kaybı, ekzema, ağızda yaraların oluşması, terleme, kalp rahatsızlıklarının oluşması, üşüme, ateş, akciğer fibrozu gibi birçok yan etkisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu yan etkiler genel olarak hangi ilaçların kullanıldığı ile doğrudan bir bağlantısı bulunmaktadır. Bu açıdan hangi ilacın kullanıldığını öğrenip internette yapacağınız küçük bir araştırma ile birlikte bu ilaçların yan etkilerini öğrenebilirsiniz. Diğer bir yandan da doktorunuz size hangi yan etkileri ile karşı karşıya kalacağınızı da söyleyecektir.