İlik Nakli Olanlar

İlik Nakli Olanlar

İlik nakli olan hastaların ilik naklinden sonra yediklerine içtiklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Hastaların doktorlar tarafından belirlenen günlük bir aktiviteleri bulunmaktadır. Bu kişilerin ameliyattan sonra ise enfeksiyon riskiyle karşı karşıya gelmemek için mutlaka dikkat etmeleri ve doktorların belirttiği düzene uymaları gerekmektedir.

İlik nakli olanlar için ameliyat sonrası ilk 40 gün çok büyük bir öneme sahiptir. Kişiler bu süreçte enfeksiyon riskine çok yakın olduklarından dolayı da bu süreçte mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir. O yüzden kişiler ameliyattan sonra mutlaka çarşaflarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Çarşaflarının temiz olması ve 2 günde bir çarşaf değişiminin yapılması çok önemlidir. Böylelikle kişiler daha rahat ve daha temiz bir halde gün geçirebilirler. Temizlik olarak çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Ellerini mutlaka dışarıdan geldikten sonra yıkamaları ve düzenli olarak duş almaları çok önemlidir. Evlerine gelen kişilerden de özellikle ellerini yıkamalarını rica etmeleri gerekmektedir.

İlik nakli olanlar eğer yediklerine ve içtiklerine dikkat etmezlerse o zaman enfeksiyon riskini oldukça arttırmaktadırlar. Bu yüzden mutlaka hazır gıdaları ve işlenmiş gıdaları almamaları gerekmektedir. Beslenme de özellikle de protein ve kalsiyum ağırlıklı bir besin düzeyine başlamanız gerekmektedir. Kalsiyum ve protein içeren yiyecekleri de düzenli bir şekilde almanız ve miktarlarına da bir o kadar da dikkat etmeniz gerekiyor.

İlik nakli olanlar evde özellikle de toz tutmayan battaniye ve çarşaf kullanmaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

İlik Nakli Olanların Tüketmemesi Gereken Gıdalar

İlik nakli olan kişilerin tüketmemesi gereken gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdaların başında özellikle de hazır gıdalar olan Fast food tarzı yiyeceklerden bahsedebiliriz. Bu besinlerden kesinlikle uzak durulması ve mümkün olduğunca alınmaması gereken besinler arasında yer almaları gerekmektedir. İlik nakli olanların tüketmemesi gereken gıdalar içerisinde bir de pişirilmemiş fındık, fıstık gibi besinler de bulunmaktadır. Bu besinlerden de mutlaka uzak durulmalı ve özellikle de çiğ besinlerin alınmaması gerekmektedir.

İçmek için de musluk ve kaynak sularından da uzak durulması gerekmektedir. İlik nakli olan kişiler bunlara dikkat ederse de sorunlarla karşılaşmazlar.