Lenfoma Büyük B Hücreli

Lenfoma Büyük B Hücreli 

Lenfoma Büyük B hHcreli  yetişkinlerde görülen lenfoma çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık olarak lenfomaların yüzde 30-58 arasında bir bölümünü oluşturuyor. Ortalama olarak tanı yaşları 70 olmak ile birlikte çocuklarda ve genç erişkinlerde görülme durumu yetişkinlere göre oldukça düşüktür. Lenfoma büyük b hücreliler çoğunluk ile sistemik semptonlar ile büyür, yani hızlı büyüyen nodal veya ekstranodal kitle şeklinde ortaya çıkıyor. Kendisini kişi üzerinde bir takım meydana gelen belirtiler ile gösteriyor. Bunlar yüksek oranda ortaya çıkan ateşler, kilo kayıpları ve gece terlemeleri ile kendisini gösteriyor. Bu durum kişinin gün içerisinde aşırı halsiz ve yorgun düşmesine neden oluyor. Bir kişide. lenfomaya bağlı olarak görülen bu belirtiler ortaya çıkıyor ise, mutlaka bir uzmana görünülmesinde fayda vardır.

Lenfoma Büyük B Hücreli Evresi Nasıl Meydana Geliyor?

Lenfoma evrelemeleri hasta adına önem taşıyor. Evreler ne kadar çok erken teşhis edilirse, hastanın lenfoma büyük b hücreli hastalıktan kurtulma şansı da aynı oranda artış gösteriyor. Bu duruma bağlı olarak gerekli tanı için mutlaka   eksizyonel lenf nodu biyopsisi tercih edilmelidir. Birinci evrede, tek bir bölge lenf nodunun tutulumu  ortaya çıkıyor. İkinci evrede, diyaframın iki tarafında da lenf tutulumu oluşuyor. Üçüncü evreye gelindiğinde yine aynı şekilde diyaframın iki tarafında da lenf tutulumu oluşuyor fakat bu durum birinci evreye oranla hastalığın daha fazla ilerlemiş halini temsil oluşturuyor. Dördüncü evrede ise eşlik eden lenf düğümü tutulumu olsun ya da olmasın bir ya da daha fazla ekstralenfatik organın yaygın tutulumu meydana geliyor. Bu evreler hasta adına önem arz ediyor.

Lenfoma Büyük B Hücreli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenfoma hastalığının kendine özgü belirtileri vardır. Bu belirtiler görülen her birey lenfoma hastalığına sahip olduğu anlamını taşımıyor. Fakat internet ve kitaplar üzerinde yapılan bir takım araştırmalar, hastalığın teşhisinin yapılması için hiçbir şekilde sağlıklı değildir. Bu konuda kesin çözüm yolu, tıp fakültesini bitirmiş ve uzmanlık eğitimi almış, alanında yetkin kişilerin tanı ve teşhis aşamalarını gerçekleştirmesi gerekir. Bunun için bu belirtiler görülünce uzmana başvurulmalıdır. Tedaviler genellikle kemoterapi ve ilaç olmak üzere iki aşamada gerçekleşiyor. Bu duruma bağlı olarak hastalık ortadan kalkabiliyor. Lenfoma büyük b hücreli hastalığın tedavileri uzman doğrultusunda düzenli olarak uygulanmalıdır.