İlik Nakli

İlik Nakli

İlik nakli bazı hastalıkların ilerleyen düzeylerinde bir çözüm yolu olarak yapılan operasyon olarak sayılmaktadır. İlik nakli operasyonları genellikle belli başlı kan hastalıklardan dolayı meydana gelen bir çözüm olmaktadır. Bağışıklık sisteminin düşük olması ve bununla beraber önemli kan hastalıklarına sahip olmakta ilik naklini gerçekleştirmektedir. Kan hastalıklarından en yoğun olarak bilinenler ise şöyle olmaktadır. ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi), AML (Akut Miyeloblastik Lösemi) ve KML (Kronik Miyeloblastik Lösemi) tedavisinde kemik iliği gerektiren rahatsızlıklar arasında başı çekmektedir. İlik nakli için öncelikle kişinin doku uyumunun oluyor olması gerekmektedir. Doğru bir doku uyumuna sahip olunan hücrelerin tespit edilmesi durumunda donör testlere tabi tutulmaktadır. Testlerinde pozitif tutulması durumunda da kişiler de ameliyata alınabilir. Sağlıklı hücrelerden alınan kemik ilikleri de hastalıklı olan hücrelere nakil edilmektedir.

İlik nakli son zamanlarda yaşanılan teknolojik gelişmeler sayesinde en başarılı operasyonlar arasında yer almaktadır. Kişiler operasyonlar sonrasında ciddi bir ilerleme kaydetmektedir. Böylelikle kişiler kolaylıkla iyileşebilmektedir. Yapılan Lösemi ve Miyelom kongreleri neticesinde de kişilerin hastalıklarla olan mücadeleleri ve erken teşhis dönemlerinde gittikçe arttığını çok rahatlıkla görebiliyoruz. İlik nakli kan hastalıklarında çözüm yolu olarak ilk tercih edilmez. Aksine öncelikle kişilerin ilaç ve kemoterapi tedavileri tercih edilmektedir. İlik nakli ise ilerlemiş evrelerde devreye giren bir tedavi yöntemi olmaktadır.

Kimler İlik Nakli Yapabilir?

Kimler ilik nakli yapabilir sorusuna ise şöyle bir cevap verebiliriz. Ağır enfeksiyon durumu olmayan ve buluşacı hastalıklara sahip olmayan biri olması gerekmektedir. Fiziksel olarak da bu ameliyatı kaldırabilir olması ise birincil istek olmaktadır. Fiziksel olarak hastanın güçlü olması ile birlikte donöründe güçlü olması demek hastalığı kaldırma seviyesi ile de doğru orantılı olabilmektedir.

Ayrıca kan testlerinde de yeterli bir kan hücresinin mutlaka bulunuyor olması gerekmektedir. Böylelikle ilik nakli kolayca gerçekleştirilebilir.  Kimler ilik nakli yapabilir sorusuna bazı önemli cevapları versek de sizler en iyi bilgileri kendi doktorunuzdan edinebilirsiniz. Bu yüzden ayrıntılı bilgi için sorumlu doktorlarla ve onkoloji hemşireleri ile görüşerek konu ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.