İlik Nakli Yan Etkileri

İlik Nakli Yan Etkileri

İlik nakli yan etkileri içerisinde bazı önemli durumlar bulunmaktadır. İlik nakli özellikle de bazı hastalıklara sahip olan kişiler için büyük bir önem arz eden operasyonlardan biri olarak sayılmaktadır. İlik naklini gerçekleştirebilmek için öncelikle bazı hastalıklara sahip olmanız gerekmektedir. Lösemilerde başta ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi), AML (Akut Miyeloblastik Lösemi) ve KML (Kronik Miyeloblastik Lösemi) tedavisinde kemik iliği nakli gerekebilir. Bu gibi hastalıklara sahip olan kişilerde hastalıkların ilerlemesi ise kemik iliği naklini gerektirebilir. Her ne kadar filmlerde bazı dizilerde kemik iliği nakliini oldukça kolay bir ameliyat olarak görülse de gerçekte öyle değildir. İlik nakli içerisinde bazı noktalara dikkat etmek ve ameliyatta yan etkilere sahip olabilirsiniz.

İlik naklinde önemli olan yan etkileridir. Ameliyat sonrasında enfeksiyon riskiniz yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Enfeksiyon riskinizi ortadan kaldırmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. İlik nakli yan etkileri içerisinde kusmak, bayılmak, mide bulantısı gibi noktalar bulunmaktadır. Özellikle de dil ve tat algınız bu açıdan ameliyat sonrasında değişebilmektedir. Dil ve tat algınızın değişmesi sayesinde bazı yemeklerden farklı tatlar alabilirsiniz. O yüzden kendiniz mutlaka ameliyat sonrası karşınıza çıkabilecek ilik nakli yan etkilerini araştırmanız ve duruma göre hareket etmeniz gerekmektedir. İlik nakli yan etkileri içerisinde bazı önemli noktalar vardır. Bu konuyla alakalı bilgileri öğrenebilmek için mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

İlik Nakli Sonrası

İlik nakli sonrasında ilk 30 gün çok önemlidir. Bu günlerde yediklerinize içtiklerinize mutlaka çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu süre zarfında kesinlikle ilk 30 günde dışarıdan yiyecek içecek hazır olarak almamanız hazır gıdaları sucukları, yemekleri kesinlikle tüketmemeniz oldukça büyük bir önem arz etmektedir. İlik nakli sonrasında 30 gün kalmamakla birlikte bir yıl sizin için büyük risk taşımaktadır. Bu bir yıl içerisinde kişilerin mutlaka enfeksiyon riskinden kaçınmaları gerekmektedir. Enfeksiyona kapılmamak için mutlaka hazır yiyeceklerden uzak durmalı ve sürekli olarak çarşaf değiştirmeniz gerekmektedir. Evinize yeni gelen kişilerden de özellikle de rica edip ellerini yıkamalarını söylemeniz önemlidir.