Akantoz Nigrikansı

Akantoz nigrikansı, vücut kıvrımlarında ve kırışıklarında koyu, kadifemsi renk değişikliği ile karakterize bir cilt rahatsızlığıdır. Etkilenen cilt kalınlaşabilir. Çoğu zaman, akantoz nigrikanlar koltuk altlarınızı, kasıklarınızı ve boynunuzu etkiler.

Akantoz nigricans (ak-an-THOE-sis NIE-grih-kuns) cilt değişiklikleri tipik olarak obez veya diyabet olan kişilerde görülür. Bu durumu geliştiren çocuklar, tip 2 diyabet geliştirme riski daha yüksektir. Nadiren, akantoz nigrikansları, mide veya karaciğer gibi bir iç organda kanserli bir tümörün bir uyarı işareti olabilir.

Akantoz nigrikansı için spesifik bir tedavi yoktur. Altta yatan koşulların tedavisi, normal renk ve dokulardan bazılarını cildin etkilenen bölgelerine geri yükleyebilir.

Akantoz Nigrikansı Belirtiler

Cilt değişiklikleri akantoz nigrikansı tek belirtisidir. Vücut kıvrımlarında ve kırışıklıklarında, genellikle koltuk altlarınızda, kasıklarınızda ve boynun arkasında, koyu, kalınlaşmış, kadifemsi bir cildi göreceksiniz. Cilt değişiklikleri genellikle yavaş görünür. Etkilenen cildin bir kokusu veya kaşığı da olabilir.

Akantoz Nigrikansı Ne Zaman Doktora Görünmeli

Cildinizde değişiklikler fark ederseniz doktorunuza danışın – özellikle değişiklikler aniden ortaya çıkıyorsa. Tedavi gerektiren altta yatan bir durumunuz olabilir.

  • İnsülin direnci. Akantoz nigrikalı olan çoğu insan da insüline dirençli hale gelmiştir. İnsülin, vücudunuzun şekeri işlemesine izin veren pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. İnsülin direnci, sonunda tip 2 diyabetin neden olduğu şeydir.
  • Hormonal bozukluklar. Akantoz nigrikanları sıklıkla yumurtalık kistleri, az tiroitleri veya böbreküstü bezleri ile ilgili problemleri olan kişilerde görülür.
  • Bazı ilaçlar ve takviyeleri. Yüksek dozda niasin, doğum kontrol hapları, prednizon ve diğer kortikosteroidler akantoz nigrikale neden olabilir.
  • Kanser. Akantoz nigrikanları bazen lenfoma ile veya kanserli bir tümör mide, kolon veya karaciğer gibi bir iç organda büyümeye başladığında da ortaya çıkar.

Akantoz Nigrikans Risk faktörleri

Akantoz nigrikansı risk faktörleri şunlardır:

  • Obezite. Sen daha ağırsın, akantoz nigrikansı riskiniz o kadar yüksek.
  • Yarış. Çalışmalar, ABD’de akantoz nigrikanlarının Yerli Amerikalılar arasında daha yaygın olduğunu göstermektedir.
  • Aile öyküsü. Bazı akantoz nigrikal tipleri kalıtsal görünmektedir.