Çocukluk Çağı Lösemi

Çocukluk Çağı Lösemi.jpg

Çocukluk çağı lösemi tedavisi sırasında ve sonrasında, çoğu aile için ana kaygılar löseminin ve tedavisinin kısa ve uzun vadeli etkileri ve geri gelen lösemi ile ilgili endişelerdir.

Lösemi ve tedavisini arkanızda bırakmak ve kanser etrafında dönmeyen bir hayata geri dönmek kesinlikle normaldir. Ancak, takip bakımının çocuğunuzun iyileşme ve uzun vadede hayatta kalması için en iyi şansı sunan bu sürecin merkezi bir parçası olduğunun farkına varmak önemlidir.

Çocukluk Çağı Lösemi Tedavisi

Tedaviden birkaç yıl sonra, düzenli takip muayeneleri çok önemli olacaktır. Doktorlar, olası Çocukluk çağı lösemi belirtilerinin yanı sıra tedavinin kısa süreli ve uzun süreli yan etkilerini izleyecektir.

Kontroller genellikle dikkatli fiziksel muayeneleri, laboratuar testlerini ve bazen de görüntüleme testlerini içerir. Bu muayeneler genellikle ilk yıl boyunca aylık olacaktır ve daha sonra tedaviden sonra en az 5 yıl daha az olacaktır. Bu süreden sonra, çoğu çocuk en azından yılda bir sağlık muayenesi için doktorlarını görüyor.

Lösemi geri gelirse, genellikle çocuk hala tedavi edilirken ya da tedavi bittikten sonra bir yıl ya da daha uzun süre devam eder. Akut lösemi (ALL veya AML) sonraki 2 yıl içinde hastalığın belirtileri yoksa geri dönmesi alışılmadık bir durumdur.

Takip bakımının bir yararı, çocuğunuzun iyileşmesi sırasında ve sonrasında ortaya çıkan soruları ve endişeleri tartışmanız için size bir şans vermesidir. Örneğin, hemen hemen herhangi bir kanser tedavisi yan etkilere sahip olabilir. Bazıları tedaviden hemen sonra uzaklaşır, ancak diğerleri uzun süre dayanabilir veya yıllar sonra ortaya çıkmayabilir. Yeni semptomları hemen doktora bildirmek önemlidir, bu sebeple gerekçeli bulunup tedavi edilebilir.

Çocukluk Çağı Lösemi Tedavisi Kayıtları Tutma

Tedavi bittikten sonra deneyimi arkanızda bırakmak isteyebileceğiniz kadar, bu süre zarfında çocuğunuzun tıbbi bakımının iyi kayıtlarını tutmak çok önemlidir. Çocuğunuz doktorları değiştirdikçe bu çok yararlı olabilir. Tedavi sırasında ya da hemen sonrasında ayrıntıları toplamak, gelecekte bir noktada onları elde etmeye çalışmaktan daha kolay olabilir. Doktorların aşağıdaki bilgilere sahip olduğundan emin olun (ve her zaman kendiniz için kopyaları saklayın):

  • Patolojinin bir kopyası herhangi bir biyopsi veya ameliyattan gelir.
  • Çocuğunuzun ameliyatı varsa, operasyon raporunun bir kopyası.
  • Çocuğunuz hastanede kalmışsa, taburcuğun kopyaları, çocuğunuz eve gönderildiğinde doktorun yazdığını özetler.
  • Her kemoterapi ilacının veya çocuğunuzun aldığı diğer ilaçların son dozlarının bir listesi. (Bazı ilaçların belirli uzun vadeli yan etkileri vardır.)
  • Radyasyon tedavisi verildiğinde, radyasyonun tipi ve dozunun bir özeti, ne zaman ve nerede verildiği.
  • Çocuğunuzun lösemisini tedavi eden doktorların isimleri ve iletişim bilgileri.

Çocukluk çağı lösemi konusunda çok daha sağlıklı sonuçlara ulaşma şansına sahip olabilirsiniz.