Kanser Radyasyon Tedavisi

kanserle yaşamak.png
Kanser radyasyon tedavisi konusunda sizlere her türlü bilgiyi vermeye gayret göstereceğiz. Yüksek dozlarda, radyasyon terapisi kanser hücrelerini öldürür veya DNA’larına zarar vererek büyümelerini yavaşlatır . DNA’sı onarımın ötesinde hasar gören kanser hücreleri bölünmeyi veya ölmeyi durdurur. Hasarlı hücreler öldüğünde, vücut tarafından parçalanır ve çıkarılır.

Radyasyon tedavisi hemen kanser hücrelerini öldürmez. Kanser hücrelerinin ölmesi için DNA’nın hasar görmesinden önce günler veya haftalar tedavi gerektirir. Ardından, kanser hücreleri radyasyon terapisi sona erdikten sonra haftalarca veya aylarca ölüyor.

Kanser Radyasyon Tedavisi Türleri

İki temel radyasyon tedavisi tipi vardır, dış ışın ve iç.

Dış Işın Radyasyon Tedavisi

Harici ışın radyasyon tedavisi , kanserinizde radyasyona yönelik bir makineden gelir. Makine büyük ve gürültülü olabilir. Size dokunmuyor, ancak çevrenizde hareket edip vücudunuzun bir kısmına radyasyonun birçok yönden yol açabilir. Kanser radyasyon tedavisi konusunda bu anlamda dikkatli bir şekilde öğrenilmesi gerekir.

Harici ışın radyasyon tedavisi lokal bir tedavidir , yani vücudunuzun belirli bir bölümünü tedavi eder. Örneğin, akciğerinizde kanser varsa, tüm vücudunuza değil, sadece göğsünüze radyasyon verecektir.

Kanser Radyasyon Tedavisi Farklılıkları

İç Radyasyon Tedavisi

İç radyasyon tedavisi , vücudunuzun içine bir radyasyon kaynağı konan bir tedavidir. Radyasyon kaynağı katı veya sıvı olabilir.

Katı bir kaynağa sahip iç radyasyon terapisine brakiterapi denir . Bu tür bir tedavide, radyasyon kaynağı içeren tohumlar, şeritler veya kapsüller vücudunuza tümörün içinde veya yakınında yerleştirilir. Harici ışın radyasyon tedavisi gibi, brakiterapi lokal bir tedavidir ve vücudunuzun sadece belirli bir bölümünü tedavi eder.

Sıvı kaynağı olan iç radyasyon tedavisine sistemik tedavi denir . Sistemik , tedavinin vücudunuzdaki kan dokularında dolaşarak kanser hücrelerini araştırıp öldürdüğü anlamına gelir. Bir IV hattı ile yutularak veya damar yoluyla sistemik radyasyon tedavisi alırsınız .

Sahip olabileceğiniz kanser radyasyon tedavisi türü, aşağıdakiler gibi birçok faktöre bağlıdır:

  • Kanser türü
  • Tümörün boyutu
  • Tümörün vücuttaki yeri
  • Tümör radyasyona duyarlı normal dokulara ne kadar yakındır?
  • Genel sağlığınız ve tıbbi geçmişiniz
  • Başka tür kanser tedavileriniz olsun
  • Yaşınız ve diğer tıbbi durumlarınız gibi diğer faktörler