Lösemi İçin Test

Lösemi Endoskopik Biyopsi

Lösemi için test gerçekten de çok önemlidir. Bu anlamda sizlere gerekli bilgileri aktarmaya gayret göstereceğiz. Fiziksel bir kontrol yaptırınız. Doktorunuzu ziyaret ettiğinizde, cildinizin anormal derecede soluk olup olmadığını kontrol edecektir. Bu lösemi ile ilişkili anemiden kaynaklanabilir. Doktorunuz ayrıca lenf düğümlerinin şişip şişmediğini kontrol edecektir. Doktorunuz ayrıca karaciğerinizin ve dalağınızın normalden daha büyük olup olmadığını test edecektir. 

  • Şişmiş lenf düğümleri aynı zamanda lenfomanın bir ticari markasıdır. 
  • Genişlemiş bir dalak ayrıca mononükleoz gibi diğer birçok hastalığın belirtisidir.

Kan çalışmasına uğrar. Doktorunuz kan çekecek. Ardından, kanı inceler veya beyaz kan hücrelerini veya trombosit sayımlarını değerlendirmek için bir laboratuara gönderir. Eğer sayılarınız anlamlı derecede yüksekse, lösemiyi kontrol etmek için ek testler (MRI, lomber ponksiyon, BT taraması) isteyebilir.

Lösemi İçin Test Yaptırmalısınız

Lösemi için test konusunda kemik iliği biyopsisi alın. Bu test için bir doktor kalça kemiğine kemik iliği içine uzun, ince bir iğne yerleştirir. Doktorunuz, lösemi hücrelerinin mevcut olup olmadığını değerlendirmek için örneği laboratuvara gönderecektir. Sonuçlara bağlı olarak, ek testler isteyebilir. Tanı alınız. Doktorunuz durumunuzun olası tüm yönlerini inceledikten sonra size bir tanı verebilir. Laboratuvar işlem süreleri değiştikçe bu biraz zaman alabilir. Yine de, birkaç hafta içinde duymalısınız. Lösemi olmayabilir. Eğer yaparsanız, doktorunuz size ne tür bir tip olduğunu söyleyebilecek ve olası tedavi seçeneklerini tartışabilecektir.

  • Doktorunuz, löseminin hızlı mı (akut) ya da yavaşça (kronik) büyümekte olduğunu paylaşacaktır. 
  • Ardından, hangi beyaz kan hücresinin hastalığa sahip olduğunu belirleyecektir. Lenfositik lösemi lenfoid hücreleri etkiler. Miyelojenöz lösemi miyeloid hücreleri etkiler.
  • Yetişkinler her türlü lösemi alabilir; çoğu küçük çocuk Akut lenfositik lösemiden (ALL) muzdariptir.
  • Hem çocuklar hem de yetişkinler Akut miyelojenöz lösemiden (AML) muzdarip olabilir, ancak bu yetişkinler için en yaygın hızlı gelişen lösemidir.
  • Kronik lenfositik lösemi (KLL) ve Kronik miyelojenöz lösemi (KML) yetişkinleri etkiler ve semptomları göstermek yıllar alabilir. Lösemi için test konusunda çok daha detaylı bir şekilde bilgiler alabilirsiniz. Böylece sizler de çok daha net sonuçlar alabilirsiniz. Özellikle erken zamanda sonuçlar almanız çok daha sağlıklı ve hızlı sonuçlara ulaşılmasını sağlamış olacaktır.