Böbrek Nakli Sonrası Vericinin Durumu

Sevdiğimiz kişilere iyilik yapmak, onu sahip olduğu hastalıktan kurtulmasına vesile olmak önemli işlerden birisidir. Bir de bunu kendi organımızı vererek yapabiliyorsak bunun verdiği mutluluk bambaşka olmalı.

Nakil işlemi için vericinin ameliyat öncesi ve sonrasında yapılacak süreç hakkında etraflıca bilgilendirilmesi son derece önemlidir. Böbrek nakli için vericinin ameliyatta zarar görmemesi ve en kısa sürede doğrulması yapılması gereken birinci önceliklerdendir. Böbrek nakli sonrası vericinin durumunun normal koşullara gelmesi için her türlü gayret önemlidir.

Verici böbreğini bağışlamaya karar verdiğinde öncelik olarak vericinin sağlığının korunması için detaylı incelemelerde bulunulacaktır. Yapılan incelemeler sonrası küçükte olsa bir şüphe bulunduğunda organ bağışı işlemi yapılmayacaktır. Canlı vericilerden yapılan böbrek nakli işlemlerinde alıcının böbrekleri alınmamakta yeni böbreğin alıcının sağ veya sol bölgesine nakli gerçekleştirilmektedir.

Böbrek nakli sonrası vericinin durumu konusunda yapılan bazı araştırmalarla gerçeklerin ortaya çıkması amaçlanmıştır. Buna göre, böbrek vericisi olan kişilerin böbrek nakli sonrası yaşamları kısalmamakta ve sağlıkları bozulmamaktadır. Bu durumun aksine verici olmak isteyen kişi üzerinde yapılan incelemelerde belirlenen problemler sayesinde erken tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Böbrek nakli vericisi olmak için hiçbir engeli bulunmayan adaylar ilgili merkezlerce detaylı ve uzun bir takip sürecine alınarak bağışlarına engel olabilecek sigara, kilo gibi durumları düzeltilmektedir. Yapılan tüm hazırlıklar, tetkikler sonrası vericinin ameliyatta hiçbir risk yaşamayacağı anlamına gelmemelidir. Çünkü en küçük bir ameliyatta hatta cerrahi operasyonlarda bile sıfır risk olmadığına göre, böbrek vericisi içinde aynı koşulların bulunduğunu bilmek faydalı olacaktır. Böbrek nakli sonrası vericinin durumunun en iyi koşullarda sağlanması için vericinin ameliyat öncesi durumu çok iyi analiz edilmeli, risk analizleri yapılmalı ve ameliyatın gerçekleştirilmesi için en uygun merkezin seçilmesi gerekmektedir. Böbrek nakli için vericinin zarar görmemesini sağlamak işlemi yapacak merkezin birincil görevi haline gelmelidir.

Böbrek nakli sonrası verici, tek böbrekli olacağı için tuz alımına dikkat etmelidir. Tuz alımına dikkat etmediği takdirde aşırı kilo artışı ve yüksek tansiyon gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Nakil sonrası vericinin tek böbrekle yaşımını sürdürebilmesi için hazırlık aşamasında pek çok test uygulanır. Verici böbrek nakli sonrası normal sağlık koşullarına dikkat etmek koşulu ile hayatına kaldığı yerden sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedir.