Böbrek Nakli Sonrası

Artık yep yeni bir gün ile karşı karşıyasınız. Sevdikleriniz, aileniz ve yeni bir hayat… Sağlıklı yaşamınızı uzun yıllar boyunca devam ettirmek için çok daha yakınsınız. Böbrek nakli sonrası sağlıklı bir yaşam için ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmaya devam etmeli, kontrollerinizi yaptırmalı ve genel olarak sağlık kurallarına titizlikle uymalısınız. Birçok hastane ve kuruluş böbrek nakli sonrası hastasını takip edip destek vermektedir. Fakat ameliyat sonrası problemlerin daha çok görüldüğü ilk yıl dikkatli olmak çok önemlidir. Böbrek nakli sonrası hastaların büyük bir çoğunluğu ilk yıl sonunda sağlıklarına kavuşmaktadırlar.

Nakil sonrasında hastaların takip edilebilmesi için düzenli olarak kan verirler. Yapılan bu tetkikler sayesinde böbreğin durumu ve verilecek ilaçların dozajları ayarlanmaktadır. Yapılacak olan kontroller cerrahlar ya da nefroloji doktoru tarafından gerçekleştirilir. Böbrek nakli sonrası yapılacak kontroller hastanın özellikle belirttiği durumlar ve doktorların uygun gördüğü periyotlarda gerçekleştirilir. Yapılan muayene ve diğer tahlil işlemleri sonucunda genel durumunuz değerlendirilecek ve uygun görülürse diğer bölümlerden de destek istenilir. Nakil gerçekleştiren kişilerin sağlık durumlarına göre hekimlerle görüşmeleri sağlık koşullarının dengede tutulabilmesi için oldukça önemlidir.

Nakil sonrası yapılacak ilk biyokimya kontrol işlemleri ameliyat sonrasındaki iki gün içerisinde yapılmaktadır. Kontrol yapıldıktan sonra doktorların taleplerine göre ortalama olarak yine haftada iki kez biyokimya kontrollerini için hekiminize uğramanız gerekecektir. Sonrasında ise uygun görüldüğü takdirde haftada 1, ayda 1 şeklinde kontrol aralıkları belirlenecektir.

Yukarıda anlatılan bazı rutin kontrol işlemleri dışında farklı tetkiklerde yapılmaktadır. Örneğin, kanda virüs tespiti (hepatit b-c virüsleri gibi), şeker tespiti (hba1c), idrar gibi bazı tetkikler uygulanabilmektedir.

Eğer ameliyat olan hastalar başka şehirlerde ikamet ediyorlarsa bu tetkikler için hekimleri ile konuşarak kendi bulundukları illerde tahlillerini yaptırıp sonuçlarını fax, e-mail gibi yollarda hekimlerine göndererek telefon ile değerlendirme yapabilirler.

Böbrek nakli sonrası aşağıda belirtilen durumların ortaya çıkması durumunda hastane ya da hekiminiz ile iletişime geçmeyi ihmal etmeyin:

  • Hastanın ayak, el bileklerinde şişkinlik
  • Sık tekrarlayan kusma ve ishal durumları
  • Vücut sıcaklığının 38 derecenin üzerinde seyretmesi
  • Sık öksürük ve nefes darlığı
  • İdrarın azalması, yanma hissi ve renk değişimi oluşması
  • Aniden gerçekleşen düşük-yüksek tansiyon durumlarında hastane ya da hekimiz ile irtibata geçmelisiniz.