Böbrek Nakli Verici Riskleri

 

Böbrek nakli son yıllarda böbrek hastaları için en uygun tedavi yöntemini oluşturmaktadır. Nakil işleminde alıcı kadar verici için de bir takım riskler bulunmaktadır. Böbrek nakli verici riskleri aşağıda açıklanmıştır:

Böbrek Nakli Verici Riskleri

Böbrek nakli için uygun olan canlı verici adayı belirlendikten sonra organ nakil merkezleri tarafından önemli olan kişi her zaman vericidir. Alıcı olan kişi hastadır. Bu nakildeki amaç ailede iki hastanın oluşması değil sağlıklı iki bireyin oluşmasıdır. Vericiye tıbbi testler ayrıntılı olarak yapıldıktan sonra son karar merci hekimlerin oluşturduğu bir konsey (cerrah, radyolog, organ nakil koordinatörü, nefrolog, psikolog) tarafından verilmektedir. Verici olma ya da olmama kararı tek bir kişi/hekim tarafından verilmemektedir.

Her ameliyat cerrahi işlemde olduğu gibi böbrek nakil ameliyatında da verici için bir takım ameliyat riskleri bulunmaktadır. Bu bakımdan hiç kimse ameliyat işleminin %100 kusursuz, başarılı olacağını garanti etmemektedir. Böbrek nakli verici riskleri de bu ihtimal dahilindedir. Bu ameliyatta ölüm riskinin 1/3.000 olduğu söylenmektedir. %5 oranında bir yara enfeksiyonu, %4 oranında idrar enfeksiyonu riski bulunmaktadır. Oluşan bu riskler aynı zamanda herhangi bir batın (safra kesesi, apendisit ameliyatı) ameliyatında bulunan risklerle aynıdır. Bu risklerin en aza indirilmesi için ameliyat öncesi verici her açıdan incelenip çeşitli testlere tabii tutulmaktadır.

Vericinin ameliyat sonrası birkaç günü ağrılı geçmektedir. Yapılan ameliyat prosedürüne bağlı olarak verici, ameliyat sonrası 3-5 gün içerisinde taburcu edilmektedir. Vericilerde %4’ünde hafif şiddette de olsa ameliyattan bir yıl sonra ağrı görülebilir. Ameliyattan 2 ay sonra ise kişi daha önce yaptığı işleri ağır kaldırmakta dahil olmak üzere tüm işleri aynı şekilde yapabilir.

Ameliyatta yıllar hatta yıllar sonra vericinin tansiyonunda küçük bir yükselme görülebilir. Nakil öncesi yapılan tüm testlerde görülen tansiyon yükselmesi ile benzerlik gösterir. Toplumda yaşayan diğer bireyler gibi düzenli yapılan kontroller ile sağlıklı bir hayat yaşamak mümkündür. Böbrek nakli ameliyatlarında nakil sonrası böbreğin hiç çalışmama ya da bir sonra kaybedilme gibi riskler bulunmaktadır. Fakat 1 yılda diyalize giren hastaların ortalama %8-10’u yaşama veda ederken, nakil işlemi gerçekleşen hastalarda bu oran %1-2 oranında seyretmektedir. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer nokta ise hastaların ilk nakilden sonra ikinci, üçüncü gibi nakil imkanların olduğunun bilinmesi gerektiğidir.