Böbrek Nakli Başarısı

Böbreklerimizin hayatımızı ve aktivitelerimizi sürdürmeye yeterli olacak fonksiyonlarını yapamaması sonucunda yeni bir böbreğin ameliyat ile vücudumuza yerleştirilmesi işlemine böbrek nakli denilir.

Günümüzde en başarılı tedavi yöntemi, böbrek nakli başarısı olmuştur. Böbrek nakli sayesinde uzun ve sağlıklı bir yaşam sağlanır. Böbrek nakli canlı ya da kadavralardan yapılır. Gerek canlı verici, gerekse kadavralardan yapılan, böbrek nakli başarısı ile diyaliz tedavisinde ki gibi böbrek fonksiyonlarının bazıları değil, tamamı yerine getirilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılır. Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de sağlık bakanlığı ilk aşama tedavisi olarak hastalara böbrek nakli konusunda gerekli bilgi verilmesi ve hastanın bir organ nakli merkezinde kayıtlı olmasını gerekli görmüştür.

Böbrek nakli başarısı ile kaybedilmiş fonksiyonlar yerine gelmekte ve hastanın yaşam kalitesi belli bir şekilde düzelmektedir. Diyaliz ihtiyacı gelişen her hasta, doktoru tarafından aksi söylenmezse böbrek nakli için aday olur.

Ülkemizde 60 bin dolayında diyaliz hastası vardır.21.000 dolayında hasta da Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sisteminde böbrek beklemektedir.

Böbrek nakli başarısı ile hastalar normal yaşam sürelerini üç katına kadar uzatmaktadır. Nakil işlemi sonrası hastaların % 80’i eski işlerine devam edebilmekte, genç hastalar evlenmekte ve çocuk sahibi olabilmektedirler. Diyalize başlama durumunda olan böbrek hastaları öncelikli olarak bir organ merkezine başvurmaları gerekir. Canlı vericisi olan hastaların ise diyalize girmeden önce hemen nakil işlemlerine başlamaları en güzel tedavi seçeneği olacaktır.

Böbrek nakillerinin öncelikli olarak kadavradan yapılması esastır. Maalesef ülkemizde kadavradan organ bağışı çok düşük durumdadır. Avrupa’da organ vericilerinin % 80’i kadavra, %20 ‘si canlı kaynak, Türkiye’de ise organ vericilerin % 75’i canlı, % 25’i kadavradır. Tabi ki organ bağışının az olması da bunda etkilidir.

Son yıllarda böbrek yetmezliğinin en iyi tedavi yöntemi böbrek nakli başarısı olmuştur. Diyalize başlama aşamasına gelmiş, son dönem böbrek yetmezliği hastalarının diyaliz tedavisinde belirli bir süre geçirdikten sonra nakil işlemi yaptırması zaman kaybetmek olur. Eğer ki nakil şansı var ise hastayı diyalizde bekletmek doğru bir yaklaşım olmaz. Ne kadar erken hareket edilirse o kadar faydalı olacaktır.