Böbrek Nakli Ücretleri

Sosyal güvencesi olanlar organ nakli için hiç para ödemeyecekler.

Sigortalılara 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren A sınıfı özel hastanelerin kapılarının açılması ekonomik durumu yeterli olmayan hastalar için umut kaynağı olmuştur. Birçok nakil hastaları 20-30 bin TL olan böbrek nakli ücreti nedeni ile diyalize girmek zorunda kalıyordu.

Gelişmiş hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile kalp ve kanser hastalıkları için branş anlaşmasının arkasından, yeni dönemde organ nakli operasyonları da aynı kapsama alındı. Sigortalı hastalarda artık organ nakilleri için tek kuruş ödeme yapmadan A kalite hizmet alabilecek. İlk olarak Memorial ve Florence Nightingale hastaneleri Sosyal Güvenlik Kurumu ile branş anlaşması imzalamış ve önemli olan bu süreci başlatmıştır.

Böbrek nakli ücretlerinin 20-30 bin TL’yi, karaciğer naklinin de 100 bin TL’yi bulan ücretleri insanların sıkıntı yaşamasına sebep olmaktaydı. Sosyal güvencesi olan hastalardan böbrek nakli ücretleri bundan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacaktır.

Böbrek ve karaciğer nakli konusunda branş anlaşması imzalayan Memorial Hastanesi Medikal Direktör Yardımcısı Dr. Sevim Şuekinci, anlaşmanın imzalanması ile sigortalı hasta başvuru sayısının arttığını söyledi. Organ naklinin hem ilaç hem de nakil anlamında maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Şuekinci, “biz bunu sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendiriyoruz. Sigortalı hastalara tek kuruş ödetmeden bu pahalı ameliyatları gerçekleştireceğiz. Hastanemizde dünya çapında ekiplerimiz bulunuyor. Hastalarımıza bu doktorlarla hizmet vereceğiz.” dedi.

Böbrek Hasta Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Vahap Acar da uygulamanın olumlu olduğunu belirtti. Ülkemizde A sınıfı hastaneler dışında birçok hastanede de bu nakillerin yapıldığına dikkat çeken Acar, “ Devlet, bir böbrek nakli ücreti olarak 23 bin TL ödüyor. Bu iyi bir rakam” diye konuşmuştur. Diyalize giren bir böbrek hastasının devlete yıllık 60 bin TL masrafı olduğunu açıklayan Acar, bu yapılan uygulama ile masraflarında azalacağını belirtti.

Özel hastanelerde yapılacak kalp ameliyatı, kanser tedavisi ve organ nakli için bir düzenlemeye gideceklerini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şöyle devam etti:” Organ nakli, kalp ameliyatı ve kanser tedavileri için vatandaşlardan tarafından hiç para ödenmeyecek. Kuralı öyle koyuyoruz. Özel sektörden hizmet alma konusunda 30 liralık tedavi için 10 lira cebinizden ödeyebilirsiniz. Bunlar imkân dâhilinde olabilir ama böbrek nakli için 20 bin, 30 bin ödemeyi vatandaşların birçoğu yapamaz.” şeklinde konuşmuştur.