Böbrek Naklinde Eski Böbrek Alınır Mı

Böbrek naklinde eski böbrek yerinde kalır. Genel kanı bu konuda böbreklerin değiştirildiği yönünde olur. Eski böbrek ana damarda olduğu için ameliyat esnasında bu damarın kapanması demek, yarı bedenin kan dolaşımını durdurmak manasına gelir. Bu nedenle daha yüzeysel olan kasık bölgesindeki kasık damarında dolaşım durdurulur ve nakil işlemi gerçekleşir.

Böbrek naklinde eski böbrek kalır ve hastaya bir zarar vermez. Ancak hastanın kendi böbreğinde enfeksiyon var ise, içerisinde çok sıvı bulunursa, büyük kitle veya tümör varsa ya da hasta çocuk ise nakil, mevcut böbreğin yerine yapılır.

Birkaç hastalık dışında insanların böbrek naklinde eski böbrek yerinde bırakılır. Eski böbreklerle hiç ilişkisi olmayan bir yere yeni böbrek takılır. Genel olarak da kasık bölgesine yerleştirilir. Birkaç tane özel durumu özetlemek gerekirse, çok büyük böbreklerle karşılaşıldığında purix böbrek hastalıkları olmaktadır. Bunlarda bazı zamanlar insanların kendi böbreklerini almak gerekmektedir. Ya da böbreğin içerisinde her hangi bir kist, tümör v.s. gibi şeyler varsa ve ameliyat sonrası sorun oluşturabileceğine inanılırsa böbrekler alınır. En çok böbreklerin alınma sebebi de genel olarak taşlı olan hala idrar yapan böbrekler, urunel enfeksiyon denilen böbrekler ve idrar yollarında ciddi enfeksiyon geçiren hastalardır. Halk arasında söylendiği gibi, böbrek naklinde eski böbrek alınıyor ya da nakilden önce alınıyor gibi sözler doğru değildir.

Böbrek naklinde eski böbrek çıkartılması için özel bir sebep yok ise hastanın vücudunda bırakılır. Ameliyat sırasında nakil edilen sağlıklı olan böbrek, batında kasığın hemen üzerine, sağ ya da sol tarafa yerleşir. Bu böbreğin atardamarı karın alt bölgesinde bulunan büyük bir atardamara, toplardamarı da yine karın kısmında olan büyük bir atardamara bağlanır. İdrar borusu ise idrar torbasına bağlanır. Gelişen ameliyat teknikleri ve tecrübe kazanmış doktorların ameliyatları ortalama olarak 3 ya da 4 saat sürmektedir. Tıp alanında meydana gelen gelişmeler sonucu organ ve doku nakilleri günümüzde başarı ile uygulanıyor. Böbrek nakli en çok ve uzun zamandır başarı ile uygulanmakta olan bir nakil şeklidir. Organ bağışları ne kadar çok olursa, o kadar insan bu hastalıktan kurtulma şansı bulacaktır.