Böbrek Naklinde Yaş Sınırı Var Mı

Yasalara göre 18 yaşını geçmiş sağlıklı bireyler organ vericisi olabilir. İleri yaşlarda böbrek vericisi olmak tek başına engel değildir. Bazı ileri yaşlarda ki kişilerde de başta böbrek fonksiyonları olmak üzere, diğer organ fonksiyonları da korunmuş olabilir. Yapılacak muayene ve tetkikler sonucunda bu gibi kişilerin organ vericisi olarak kabul edilmesinde bir mahsur yoktur. Dolayısı ile böbrek naklinde yaş sınırı yoktur.

Kanser hastaları, aktif bulaşma hastalığı olanlar, hamileler, böbrek hastaları, şeker hastaları ve başka bir organ yetmezliği olanlar böbrek vericisi olamaz. Yüksek tansiyonu olan hastalar ayrıntılı inceleme yapıldıktan sonra karar verilir.

Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Tavlı, yaptığı açıklamada, Konya’da 84 yaşındaki kişinin karaciğeri ve iki böbreğinin bağışlanmasıyla ilgili,”65-70 yaş organ bağışında sınır kabul ediliyor. 84 yaşındaki bir kişiden böbreklerin ve karaciğerin nakledilmesi son derece yanlış” dedi.

Ailesi tarafından organları bağışlanan Muharrem Gök’ün, organlarından birinin Konya’daki bir hastaya nakil edilmesinin düşünüldüğünü hatırlatan Tavlı,” Ancak organları bağışlanan kişinin yaşı çok ileri olduğu için biz bunu reddettik” diye konuştu.

Tavlı “84 yaşındaki bir kişiden böbreklerin ve karaciğerin nakli son derece yanlış” yönündeki açıklamasına Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, tepki gösterdi. Yapmış olduğu açıklamada, beyin ölümü gerçekleşen Muharrem Gök’ün böbreğinin Antalya’da 3 senedir böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Nesime Baş’a nakil yapıldığını ve hastanın sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu” açıkladı.

Eskiden böbrek naklinde yaş sınırı vardı ama artık yok. Dünyada yaş sınırı ortadan kalktı. Önemli olan yaş değil, organın kalitesi ve fonksiyon olmalıdır.

Demirbaş, yaşlı bir kadavradan veya canlı vericiden alınan organı mümkün olduğu kadar aynı yaş grubundaki insanlara nakil yaptıklarını belirtmiştir.

Medikal Park Antalya Hastanesinden Doç. Dr. Murat Tuncer de organ bağışında bulunan kişinin yaşı kaç olursa olsun organları görevini yerine getiriyorsa nakil yapmaktan yana tercih kullandıklarını söyledi.71 yaşındaki bir kadın, 66 yaşında olan eşine böbreğini vermiş ve hayatı paylaşmışlardır. Diyen Tuncer, Türkiye’de bu şekilde örneklerin çok fazla yaşandığını kaydetti.

Marjinal organ nakli yapılan hastanın sürekli diyalize giren hastaya göre daha sağlıklı olduğu ve en kötü böbrek en iyi diyalizden daha iyidir. Bundan dolayı bütün organlar kullanılmaya çalışılır ve böbrek naklinde yaş sınırı yoktur.