Lenfoma Kanseri

Lenfoma Kanseri

Lenfoma kanseri lenf bezlerinin kontrolünü kaybetmesi ve düzgün çalışmaması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Lenf kanseri olarak da bilinen bu hastalık en yaygın kanser türleri arasında yer almaktadır ve tedavisi mümkündür. Ancak erken teşhisin hayat kurtardığı da unutulmamalıdır.

Lenfoma kanserinden korunma yollarına bakarsak, ilk başta pek çok hastalığa neden olduğunu bildiğimiz sigara ve alkol gibi kansere neden olan zararlı maddeler ile karşılaşıyoruz. Bu maddeler oldukça zararlıdır ve kanser için risk faktörü taşımanıza neden olmaktadır. İkinci yol ise sağlıklı beslenmek ve düzenli olarak spor yapmaktır. Düzenli olarak spor yapmak vücudumuzdaki tüm organların düzgün çalışmasını sağlamakta ve hastalıkların önüne geçmektedir. Bu nedenle hem sağlıklı beslenmek hem de düzenli olarak spor yapmak bizi kanserden koruyan en iyi iki yol olarak bilinmektedir.

Lenfoma Kanserinin Belirtileri

Lenfoma kanserinin diğer tüm kanser türleri gibi kendine özel ve genel belirtileri bulunmaktadır. Bunların en yaygını ağrısız bir şekilde birdenbire büyüyen ve artan lenf bezleridir. İlk başta bu büyümeler küçük çapta ve ağrısız olacağı için hastalar tarafından fark edilmemektedir. Ancak bahsettiğimiz büyüme hızı artarsa ve şişlik çok büyürse damarlara baskı yapacağı için ağrılar da beraberinde gelecektir. Diğer belirtiler ise neredeyse tüm kanser türlerinde görülen belirtilerdir. Mesela yüksek ve sebebi bilinmeyen ateş, ani zayıflama ve iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik ve kaşıntı bunlara örnektir. Nadir de olsa gece terlemesi, karında şişlik ve dolgunluk hissi gibi belirtiler de görülebilmektedir. Eğer vücudunuzda birden oluşan şişliklere bir de bu belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka en kısa zamanda doktora görünmelisiniz. Çünkü bu belirtiler her zaman lenfoma kanseri olduğunuz anlamına da gelmemektedir bu yüzden dikkat etmeli ve doktora görünmeden endişeye kapılmamalısınız.

Yukarıda bahsettiğimiz lenfoma kanseri belirtilerinden bazılarını yaşayıp doktora giderseniz sizlere birkaç tanı yöntemi uygulanacaktır. Bunlardan ilki fiziki muayenedir. Fiziki muayenede boyun, koltuk altı, kasık gibi bölgeleriniz doktor tarafından kontrol edilir. Ardından tam kan sayımı için gerekli olan kan testleri yapılır. Buna bağlı olarak olası lenf bezi büyüklüğü kontrolü için akciğer filmi de istenmektedir. Son olarak lenfoma kanseri teşhisi koyulursa biyopsi ile büyüyen lenf bezinizin mümkünse tamamı, çok büyükse de bir kısmı alınarak patolojiye gönderilir.