B-Prekürsör Lösemi

B-Prekürsör Lösemi

Vücudumuzda farklı pek çok kan hücresi bulunmaktadır. Löseminin de kan hücrelerinde meydana geldiği düşünülürse pek çok farklı lösemi türü olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan en yaygın görüleni ise Akut Lenfoblastik Lösemidir. Bu lösemi türü çocuklarda görülen löseminin 3’te 2’sini oluşturmaktadır. Akut lenfoblastik löseminin pek çok farklı türü vardır. Bunlardan bir tanesi de B-Prekürsör lösemi olarak bilinmektedir.

B-Prekürsör Lösemi Nedir?

ALL hastalığının alt türlerinden biri olarak bilinen hastalık yine çocuklarda oldukça yaygın görülse de yetişkinlerde de sıkça görülmektedir. B-Prekürsör lösemi çok hızlı bir şekilde diğer organlara yayılan tehlikeli bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu nedenle hastalığın belirtilerini güzelce öğrenmek ve bu belirtiler görüldüğünde doktora gitmek çok önemlidir.

Yapılan çalışmalar sonucunda B-Prekürsör lösemi belirtilerinin diğer kanser türlerine benzer olduğu görülmüştür. En yaygın görülen belirtiler yüksek ateş ve vücutta görülen morluklardır. Morluklar vücudun pek çok farklı yerinde görülebilmektedir. Özellikle çocuklar büyüme evrelerinde çok sık düşüp kalktığı için morluklar normaldir. Ancak lösemiden kaynaklanan morluklar, durduk yere ortaya çıkar. Bu ayrıma çok dikkat edilmelidir. Yüksek ateş de yaygın görülen bir belirtidir. Bunun nedeni ise kan kanseri hücrelerinin vücuttaki bağışıklık sistemine ciddi zararlar vermesidir. Bağışıklık sistemine zarar verilince vücudun sık enfeksiyon kapması kaçınılmaz olmaktadır ve bu da yüksek ateşe yol açmaktadır. Diğer belirtiler ise kemik ağrıları, tonsillit, nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtilerdir ve daha az görülmektedir.

B-Prekürsör löseminin nedenleri henüz tam olarak belli değildir. Yani genel olarak kemik iliğinde yer alan kan hücrelerinin birden hızlıca çoğalması ve durmaması ile oluşsa da hangi durumların bu hastalığa yol açtığı tam olarak bilinmemektedir. Yapılan testler ve çalışmalar ise D vitamini eksikliği, sigara, alkol, düzensiz beslenme, spor yapmama, güneşe ya hiç ya da çok fazla maruz kalma gibi nedenler bulunmaktadır. Bu nedenle lösemiden korunmak için mutlaka düzenli ve sağlıklı beslenmeli ve spor yapılmalıdır. Bunlar kesin olarak engellemese de hastalığa önlem almanızı sağlayacaktır. Ancak hastalığın kesin teşhisi konduğunda bile tam olarak nedeninin ne olduğu bilinememektedir bu yüzden kanser hastalıkları günümüzde önceden tahmin edilememektedir.