Lösemi Belirtileri

Lösemi Belirtileri

Lösemi her yaş grubunu etkileyen, erken teşhis edilirse tedavi edilebilen, geç fark edilirse de pek çok yöntemle tedavisi olan bir kanser türüdür. Kanser türleri arasında en yaygın olarak bilinen lösemi, kan kanseri olarak da bilinmektedir.

Lösemide erken teşhisin ciddi bir önemi bulunmaktadır. Bunun nedeni ise özellikle akut lösemi hastalıklarında, kanser hücrelerin çok hızlı bir şekilde çoğalması ve yine çok kısa bir süre içerisinde diğer organlara yayılmasıdır. Eğer hastalık diğer organlara yayılırsa tedavisi de zor olmakta hatta bazen hastanın hayatını kaybetmesine de neden olabilmektedir.

Löseminin erken fark edilebilmesi için lösemi belirtilerinin bilinmesi ve belirtiler yaşandığı anda doktora gidilmesi çok önemlidir. Bu nedenle sizlere löseminin en çok görülen belirtilerinden söz edeceğiz.

Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Lösemi, kemik iliği içerisinde yer alan kan hücrelerinin aniden çoğalması ile gerçekleşen bir hastalıktır. Bu kan hücreleri vücutta kan üretimini sağladığı için belirtiler de bu yönde olmaktadır. En yaygın lösemi belirtilerine baktığımızda şiddetli kemik ağrıları, anlamsız morluklar ve bazı bölgelerde sıkça meydana gelen kanamalar dikkat çekmektedir. Şiddetli kemik ağrıları, hastalığın biraz ilerlemesi sonucu meydana gelir. Bunun nedeni ise kanser hücrelerinin çok hızlı bir şekilde artması sonucunda kemik içerisinde tümörlerin oluşmasıdır. Bu ilk başta ağrıya neden olmasa da tümör büyüdükçe damarlara baskı yapar ve ağrı da başlamış olur. Morluklar ise durduk yere ortaya çıkmaktadır. Kanser hücrelerinin bulunduğu yerlerde oluşan morluklar eğer birden fazla bölgede yer alıyorsa, bu durum kanserin başka organlara ya da dokulara yayıldığının habercisi olmaktadır. Son olarak özellikle diş etleri ve burunda meydana gelen kanamalar löseminin habercisi olabilmektedir.

Bahsettiğimiz belirtiler hastalığın ilk başlarında çok belirgin değildir. Bu nedenle hastanın dikkatini çekmez. Ancak hastalık yayıldıkça belirtiler daha belirgin ve katlanılamaz hale gelir. Belirtilerin şiddeti artmadan doktora gitmek, erken teşhisin gerçekleşmesini sağlar. Böylece hasta çok daha kolay bir şekilde iyileşir. Çocuklarda lösemi belirtileri de bahsettiğimiz şekilde olur. Ancak bunlara yüksek ateş, sık sık hastalanma ve uyku hali de eşlik etmektedir. Özellikle löseminin çocuklarda çok daha hızlı ilerlediği düşünülürse bu belirtilere karşı çok dikkatli olmak ve en kısa zamanda önlem almak gerekir.