LÖSEMİ NEDİR KISACA?

LÖSEMİ NEDİR KISACA?

Lösemi halk arasında ilik kanseri olarak da bilinen hastalıktır. İlik kanseri ismi nereden gelmiş diye düşünecek ve soracak olursak eğer, lösemi virüsleri ilk olarak insanın iliğinde bulunan ve kanın yapı hücrelerini üreten kısma bulaşır ve buradan yayılmaya başlar. Yayılma ve büyüme çeşitlerine göre isimlendirilen lösemi genel olarak kanı yapı taşlarından mahrum edilen hastalık olarak isimlendirilebilir. Alyuvar, akyuvar ve trombosit hücrelerinin olgunlaşarak kemikten kana karışmasını engelleyen lösemi hücreleri kanda artmaya başladığında yaklaşık olarak bir iki gün içinde direk olarak ve şiddetli bir biçimde nerden geldiği anlaşılmayan belirtiler gösterir. Bu belirtilerden birkaçını sıralayacak olursak; baş dönmesi, ani güç tükenmesi, deride pullanmalar, ani morluk ve kızarıklıklar, deri ve dil altı dökülmelerini örnek verebiliriz.

Belirtilerden Sonra

Lösemi belirtileri diğer hastalıklarla benzerlik gösterir. Fakat problem diğer hastalıklar ile benzerlik gösteren bu belirtiler diğer hastalıklardan farklı olarak birdenbire ortaya çıkar ve hastayı olduğundan daha fazla sarsar ve hırpalar. Bu durumda ne olduğunu anlamayan ve feleği şaşan hastamız acil olarak doktora başvurmak zorunda kalır. Akabinde lösemi tanısı konur. Löseminin tedavisinde en önemli olan durumlardan birisi erken teşhistir. Diğer kanserlerden farklı olarak bırakın günleri düşünmeyi teşhis ve tedavi için bazen saatler bile etkili olabiliyor.

Tedavi çeşitleri löseminin türüne ve hastanın yaşına göre farklılık ve değişiklik göstermektedir. Daha çok belli bir yaşın altındaki çocuk kesimi hedef alan lösemi az da olsa 60 yaş üstü yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması sonucunda hemen doktora yapılan başvuru sonucunda löseminin tanısı ve çeşidi bulunup tedavi safhasına geçilir. Tedavi aşaması çok farklılık göstermez.

Lösemi tedavisinde en önemli ve başlıca etmen olan durum kemoterapidir. Hastayı bir hayli hırpalama eğiliminde olan kemoterapi için çok faydalı bir tedavi yöntemidir diyebiliriz. Kanser hücresinin iyi huylu veya kötü huylu olmasına göre farklı tedavi şekilleri de düşünülmektedir. Örneğin kanser hücresi kötü huylu ise ilk olarak hastaya yüksek dozda kemoterapi uygulanır. Akabinde ilik nakli yahut kök hücre tedavisi yapılması gerekmektedir.