2 Yaş Lösemi

2 Yaş Lösemi

2 yaş lösemi olan çocuklar giderek artmaktadır. Günümüzde en az yetişkinlerdeki kadar sık rastlanan bir hastalık haline gelen lösemi özellikle 2, 3, 4 yaş grubundaki çocuklarda sıklıkla meydana gelmeye başlamıştır. Çocuklarda lösemi hastalığının 4 türü bulunmaktadır. Bu dört türün ortak özelliği tek bir kemik iliğinden başlamalıdır. Kemik iliğinde bulunan bir hücre değişime uğrayarak lösemi hücresinin oluşumuna neden olmakta ve daha sonra bu kötü huylu hücre çoğalarak o bölgeyi, eğer tedavi edilmez ise de tüm vücudu etkisi altına almaktadır. Lösemi hastalığının nedeni genellikle bilinmemektedir. Kemik iliğinde bulunan hücrelerin lösemi hücrelere dönüşmesi ve daha sonra lösemili hücrelerin diğer hücrelerden daha fazla hale gelmesi ile hastalık ilerlemekte ve ortaya çıkmaktadır. Lösemili hücreler diğer hücrelerden çok daha hızlı üremekte, çoğalmakta ve yayılmaktadır. Bu yüzde bu hastalıkla başa çıkabilmek için çocuklarda var olan belirtileri göz ardı etmeden erken müdahale edilmesini sağlamaktır. Lösemi hastalığından en erken kurtulmanın yolu erken teşhistir. Bu konu da anne ve babalara çok iş düşmektedir. Çocuklarda görülen belirtilere dikkat etmeleri ve gerekli durumlarda hekime başvurmaları gerekmektedir.

2 Yaş Çocuklarda Lösemi Belirtisi Nelerdir?

2 yaş lösemi hastalığının belirtilerine dikkat ederek bu hastalığı önceden anlamak mümkündür. Lösemi hastalığının belirtileri her ya grubu için hemen hemen aynı özellikleri göstermektedir. Halsizlik, yorgunluk, diş ve diş etlerinde kanama, kolay morarma, gece terlemeleri, cilt solukluğu, hafif veya yüksek dereceli ateş, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar genel belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtiler çoğu zaman dikkate alınmamakta, geçiştirilmektedir. Çocuğunuzda bu veya benzeri belirtilerden bir veya birkaçı mevcutsa mutlaka doktora başvurunuz.

 2 yaş Çocuklarda Lösemi Teşhisi

2 yaş lösemi ihtimali bulunan çocuklarda teşhis tanı taraması ile ortaya çıkmaktadır. CBC kan sayımı ile beyaz kan hücrelerinin oranına, kemik iliği hücrelerinin durumuna bakılmaktadır. Çıkan sonuçlara göre ise teşhis konulmaktadır. Daha sonra ise hastalığın kesin teşhisinin konulması için kemik iliği testleri olan biyopsi veya aspirasyon uygulanmaktadır. Yapılan son testler ile kemik iliğinin hücre tipi ortaya çıkar.