Hogkin Lenfoma 3. Evre

Hogkin Lenfoma 3. Evre

Hodgkin lenfoma genel olarak lenfoma hastalığının bir çeşidi olarak sayılmaktadır. Hodgkin lenfoma hastalığı lenfosit denilen beyaz kan hücrelerinden kaynaklanmaktadır. Lenfositlerin genel olarak vücut içerisindeki hücre görevleri, vücutta bulunan enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşmaktır. Hodgkin lenfoma rahatsızlığı lenf dokusunun bulunduğu bölgelerde ortaya çıkmaktadır. Yani vücudun herhangi bir noktasında hodgkin lenfoma rahatsızlığına rastlanılır.

Genellikle de hodgkin lenfoma rahatsızlığı göğsün üst kısmında yoğun bir şekilde görülebilir. Bu hastalıkta  bir B-lenfositinden kaynağını alan, Reed-Sternberg hücresi adı verilen anormal hücreler vardır.

Her yaşta hodgkin lenfoma rahatsızlığına rastlanılabilir. Hodgkin lenfoma rahatsızlığına yakalandığı belli olan hastanın hangi evre de olduğu da belli olur. Hodgkin lenfoma 3.evre de olan hastaların kemoterapi ve radyoterapi tedavilerini alması gerekmektedir. Genellikle lenf bezlerinde büyümeler görülür. Muayene aşamasında da bu hissedilmektedir. Organların içinde de lenf bezlerinn büyümüş olduğunu görmeniz muhtemeldir.

Fiziki muayene sonucunda da hastalığın %60 ı gibi bir yayılma gerçekleşmişse bunun anlamı hodgkin lenfoma 3.evre olarak da sayılabilir. Hodgkin lenfoma 3.evre diyaframın alt ve üst kısımda lenf bezleri ciddi bir şekilde tutulmuştur. Ayrıca bu lenf bezi gruplarının yakınındaki bir dokunun veya organın bir kısmı da tutulmuş olabilir. Ayrıca her evrede içerisinde A ile B olmak üzere iki çeşide ayrılmaktadır. A grubunda gece terlemeleri, kilo kaybı, ateşin olmaması anlamındadır. B grubunda ise gece terlemeleri, kilo kaybı ve ateşin olmasıdır.

Hodgkin Lenfoma 3.evre Tedavisi

Hodgkin lenfoma 3.evre tedavisi genel olarak bazı önemli kısımlardan oluşmaktadır. Eğer hasta erkekse ve 45 yaşından da büyük ise Albümin değeri düşük(4 g’ın altında), Hemoglobin değeri düşük (10.5 gr/dL’nin altında), Lökosit sayısı artmış (15000/mm3’den fazla), Lenfosit sayısı azalmış (800/mm3’den az) ise kötü prognozlu (kötü gidişatlı), bu bulgular yoksa iyi gidişatlı grup olarak kabul edilir.

Hastalığın durumuna göre kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Kemoterapi tedavisinde bir döngü bulunmaktadır. Döngü durumunda hastanın bir süre dinlenmesi de geçerlidir. Kemoterapi de bulunan hastalara ilaçlar genel olarak damardan bir kısmı da ağızdan verildiği bilinmektedir.