İlik Nakli Sonrası Ateş

İlik Nakli Sonrası Ateş

İlik nakli gerçekleştirdikten sonra bazı yan etkilerle hasta karşı karşıya kalabilir. Bu yan etkilerinden kurtulmak için mutlaka doktorların söylediği şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir. İlik nakli hasta için oldukça önemli bir operasyon olmaktadır. Bu operasyondan sonra mutlaka doktorların söylediği enfeksiyon riskleri göze alıp buna göre bir tedavi sürecini işlemeniz gerekmektedir. Kişilerde  bulunan enfeksiyon riskinden kurtulabilmek için mutlaka ilik nakli sonrası yaşamınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.

İlik nakli sonrası ateş gibi bazı durumlarla karşılaşmanız oldukça doğaldır. İlik nakli gerçekleştirdikten sonra evde bakım süreci bu gibi enfeksiyon risklerini oldukça büyük miktarda etkilemektedir. Cinsel hayatınızla beraber sosyal başımınız ve egzersiz gibi durumlarınız büyük ölçüde etkilenmektedir. Daha öncede bahsettiğimiz gibi ilik nakli sonrası ateş gibi durumlarla karşılaşmanız çok doğaldır. Eğer bu ateş sürekli devam ederse ve fazla miktarda artarsa hemen doktora başvurmanız önemlidir. Çünkü hastalarda kemik iliği ameliyatından hemen sonra sürekli olarak besin ve besinlerin temizliği olarak dikkat etmeniz gerekmektedir. Kemoterapi dönenimde aile evinin de mutlaka yoğun bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Banyo, tuvalet, klozet, lavabo gibi birçok yüzeyin temizliği ciddi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kemoterapi tedavisi sırasında da kişi kendi ve yaşadığı ortamın temizliğine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Eviniz mutlaka bu dönem içerisinde en az hafta da bir defa süpürülüp silinmesi gerekmektedir.

İlik Nakli Sonrası Egzersiz

İlik nakli sonrasında egzersize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Egzersiz kısmında mutlaka trambosit sayısına dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer trambositleriniz 10 binin altında ise yapmanız gereken en önemli şey tuvalete gitmek ve sadece kıyafetlerinizi çıkarmanızdır. Çok yoğun bir egzersiz ve hareket sizin için çok tehlikeli olmaktadır. Doktorunuz size egzersiz ile ilgili önemli bilgiler verebilmektedir.

Eğer trambositleriniz 20 bin ve üzerine çıktığında doktorunuz size kolay aktiviteleri sunacaktır. Kolay aktiviteler içerisinde yoğun olarak tercih edilen ise yürüyüş olmaktadır. Yürüyüş ise ilk olarak üç ile beş dakika arasında değişen bir aralıkta tercih edebilirsiniz. Daha sonra mutlaka yürüyüş hızınıza ve sağlığınıza bağlı olarak yarım saate arttırabilirsiniz.