İlik Nakli Nasıl Oluyor?

İlik Nakli Nasıl Oluyor?

İlik nakli nasıl oluyor sorusuna bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız. İlik nakli özellikle de kişilerin tedavilerinin işe yaramaması sonucunda ciddi bağışıklık problemi olan kişilerde meydana gelmektedir. Bu kişilerde oluşan bazı komplikasyonlardan dolayı sağlık aşamasında bazı önemli durumlar meydana gelmektedir. İlik nakli de özellikle bu durumlarda gerçekleştirilir. İlik nakli bazı özelliklerde olan kişilerde gerekmektedir.

Özellikle de kişilerde yüksek kemoterapi ve yüksek radyoterapi gibi tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Bu yüksek dozda olan kemoterapi gibi durumlarda ise kişilerde bulunan sağlıklı hücreler ve kök hücreleri ise yok olabilmektedirler.  İlik nakli nasıl oluyor sorusuna iki çeşitte ilik nakli oluyor diyebiliriz.

Bu yüzden kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinden önce hastaların vücutlarında olan kök hücreler hastalardan alınmaktadır. Daha sonra alınan bu kök hücreler dondurularak saklanmaktadırlar. Dondurularak saklanan hücreler daha sonra kişilerin belirli bir kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin uygulanmasının hemen sonrasında bir önemli işlem uygulanır. Kişilerden alınan kök hücrelerin vücut sıcaklığına getirilerek daha sonra vücuda enjekte edilmektedir. Kişilerden alınarak vücutlarına verilen bu kök hücre nakli ise başarı oranı ciddi bir şekilde olan bir tedavi yöntemi olabilmektedir. Otolog olarak da kabul edilen bu kök hücre nakli sonrasında ise kişilere bir başka ilik nakli olan doku uyumu olan kişilerden kök hücre alınmasıdır.

Allojenik olarak da bilinen bu uygulama da doku uyumu olan kişilerden alınan kök hücre nakli ise ilik nakli olarak kişilere verilmektedir. Bu uygulama öncesinde hastalar kesinlikle yüksek doz kemoterapi ve radyoterapi tedavilerini almaktadır. İlik nakli nasıl oluyor sorusunun yanında ilik nakli yan etkileri de bulunmaktadır.

İlik Nakli Yan Etkileri

İlik nakli yan etkilerinin başında ilik nakli olan kişilerde ortaya çıkabilecek olan başka kanser ve hastalık tiplerinin oluşma olasılığı bulunmaktadır. Normal kişilere oranla hasta olan ve kemik iliği nakli gerçekleştirilen kişilerde ise daha fazla bu hastalıkların ortaya çıkma olasılığı vardır.

Bu yüzden ilik nakli yan etkileri arasında en çok bilineni ve hastalarında en çok dikkat etmesi gereken noktası da bu olmaktadır.