Radyasyon tedavisi

biyopsi prosedürü
Radyasyon tedavisi, kanseri tedavi etmek ve kanser simetlerini kolaylaştırmak için kullanılır.

Tedaviler semptomları hafifletmek için kullanıldığında, palyatif tedaviler olarak bilinir . Dış ışın radyasyonu, tümörün neden olduğu ağrı ve diğer problemleri tedavi etmek için tümörleri küçültür, örneğin solunumun solması veya bağırsak kaybı ve mesane kontrolü gibi. Kemiğe yayılan kanserden gelen ağrı, radyofarmasötik adı verilen sistemik radyasyon terapisi ilaçları ile tedavi edilebilir .

Kanseri tedavi etmek için kullanıldığında, radyasyon terapisi kanseri tedavi edebilir, geri dönmesini engelleyebilir veya büyümesini durdurabilir veya yavaşlatabilir.

Radyasyon Tedavisi ile Tedavi Edilmiş Kanser Türleri

Dış ışın radyasyon tedavisi birçok kanser türünü tedavi etmek için kullanılır.

Brakiterapi genellikle baş ve boyun, göğüs, serviks, prostat ve göz kanserini tedavi etmek için kullanılır. Radyasyon tedavisi bu anlamda yararlı sonuçlar verir.

Sistemik radyasyon tedavisi çoğu zaman belirli tiroid kanseri tiplerini tedavi etmek için kullanılır. Bu tedavi, I-131 olarak da bilinen radyoaktif iyot kullanır .

Diğer Kanser Tedavisi ile Radyasyon Tedavisi Nasıl Kullanılır?

Bazı insanlar için radyasyon ihtiyacınız olan tek tedavi olabilir. Ancak, çoğu zaman, ameliyat,  kemoterapi ve immünoterapi gibi diğer kanser tedavileri ile radyasyon tedavisi alacaksınız  . Radyasyon tedavisi, tedavinin işe yaraması olasılığını arttırmak için bu diğer tedavilerden önce, bu sırada veya sonrasında verilebilir. Radyasyon tedavisinin verildiği zamanlama, tedavi edilen kanserin türüne ve radyasyon terapisinin amacının, kanseri tedavi etmek veya semptomları hafifletmek olup olmadığına bağlıdır.

Radyasyon ameliyatla birleştirildiğinde, bu verilebilir:

  • Ameliyattan önce, kanserin büyüklüğünü küçültmek için ameliyatla çıkarılabilir ve geri dönme olasılığı daha az olur.
  • Ameliyat sırasında cildin içinden geçmeden doğrudan kansere gider. Radyasyon tedavisi bu şekilde kullanılır intraoperatif radyasyon denir. Bu teknikle doktorlar yakındaki normal dokuları radyasyondan daha kolay koruyabilirler.
  • Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini öldürmek.
  • Radyasyon sadece kanser hücrelerinin büyümesini öldürmez ya da yavaşlatmaz, aynı zamanda yakınlardaki sağlıklı hücreleri de etkileyebilir. Sağlıklı hücrelerin zarar görmesi yan etkilere neden olabilir. Radyasyon tedavisi süreci bu sebeple çok büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden de çok dikkatli bir şekilde adım atılması gerekir. Bu sistemler çok daha dikkatli ve özenli bir şekilde geçilmektedir.