Cd3 Pozitif Lenfosit

kan sayımı

Cd3 Pozitif lenfosit konusunda bu yazımızda sizlere gerekli bilgileri aktarmaya çalışacağız. Lenfositler ve bunların ürünleri, bağışıklık sisteminin hücresel ve humoral komponentlerinin en önemli kısmını oluşturur. Lenfositler başlıca T hücreleri, B hücreleri ve NK (natural killer) hücreleri olmak üzere 3 ana gruba ayrılır. Normal immün cevabın oluşturulması ve sürdürülebilmesi için, düzenleyici ve efektör fonksiyonlara sahip lenfosit alt grupları arasında bir dengenin bulunması gerekir. B lenfositleri, olgunlaşma süreçlerini timusa bağımlı olmaksızın tamamlayan, bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı antikor üretimi sağlayarak humoral bağışıklıkta rol oynayan lenfosit grubunu oluşturur.

Cd3 Pozitif Lenfosit Nedir?

Olgun B lenfositleri, spesifik yüzey reseptörlerine antijen bağlanması ile aktive olur. Bu arada cd3 pozitif lenfosit konusunda da çok dikkatli hareket etmek gerekir. Bu şekilde başlayan proliferasyon süreci sonunda spesifik olarak bu antijene yönelik hücre klonu oluşur. Ardından gerçekleşen matürasyon süreci sonunda, bu hücre klonu antijene spesifik immünglobulin moleküllerini üretmeye başlar. Pek çok antijen için antikor üretim sürecinin başlaması için helper T lenfositlerinin katkısına ihtiyaç vardır. Olgunlaşma sürecini tamamlamış, antikor üreterek salgılamakta olan hücrelere plazma hücreleri denir. Daha sonra antijenik uyarının sona ermesinden sonra aynı klondan çok uzun ömürlü hafıza hücreleri üretilir. B lenfositleri yüzey antijeni olarak CD 19’u taşırlar.

Cd3 Pozitif Lenfosit Tanıda Önemi 

 Lösemi hastalığında o kadar çok belirti var ki, hangi belirtileri gördüğünüzde doktora gitmelisiniz diye ayıracak olursak, aslında bütün belirtilerde gitmeniz gerekir. Çocuklarda belirtiler farklı zamanlarda çıkar, yetişkinlerde ve hatta erişkinlerde ya da yaşlılarda da çok farklı zamanlarda çıkmaktadır. Lösemi olduğunu nasıl anlarsın diye araştırabilirsiniz, fakat en net anlayacağınız zaman, doktora gidip muayene olduğunuz zamandır. Bunun dışında, cildinizde geçmeyen kaşıntılarınız varsa, morarmalar varsa, kemiklerde ve eklem yerlerinde ağrı varsa, geçmeyen veya sık tekrarlayan baş ağrılarınız varsa, mide bulantısı yapıyorsa, kabız gibi karnınızda şişkinliğiniz varsa ve karın ağrısı yapıyorsa, geçmeyen yorgunluğunuz ve halsizliğiniz varsa, iştahsızlığınız varsa mutlaka doktora gidip kendinizi kontrol ettirin. Bu anlamda cd3 pozitif lenfosit ile sizler de doktorlarınızdan çok daha erken şekilde bilgiler alabilirsiniz. Bu anlamda önemli olan dikkatli ve özenli şekilde hareket etmek olacaktır.