LÖSEMİ BELİRTİLERİ NEDİR?

LÖSEMİ BELİRTİLERİ NEDİR?

Lösemi kan hücrelerinden kaynaklanan ve kemik iliğinden daha çok köken alan bir hastalıktır. Löseminin bazı belirtileri ve bulguları daha yangın görülen ve daha az şiddetli olan diğer hastalıklar ile benzerlik göstermektedir.  Bu konuda kesin bir tanı koymak için yani lösemiyi diğer hastalıklardan ayırmak için spesifik kan testleri ve kemik iliği testleri yaptırmak ilk adım için önemlidir ve olması gereken bir gereklilik haline gelmiştir. Bu testler sonucunda yani kan testleri ve kemik iliği testleri sonucunda açığa çıkan ve görülen belirtiler ve bulgular löseminin tipine göre değişiklik ve çeşitlilik gösterebilir. Literatürde Akut Lösemi olarak da geçen fakat halk dilinde lösemi olarak anılar hastalığın çok çeşitli bulgu ve belirtileri vardır. Fakat bu belirtiler doktora başvurmamızı gerektirecek kadardır. Yani çok ağır belirtiler baş göstermez. Özellikle hastalığın ilk safhasında fark edilebilirliği zorlaştıracak düzeyde az bulgu gösterir.

Akut Lösemi Bulguları

Akut lösemi belirti ve bulguları değişik şekillerde varlığını gösterebilir. Akut lösemi belirtilerini kısaca ve minimalime ederek özetleyecek olursak; yorgunluk veya halsizlik, fiziksel aktiviteler esnasında nefes darlığı, cilt solukluğu, hafif ateş veya gece terlemeleri, vücutta oluşan kesik ve yaraların yavaş iyileşmesi ve aşırı kanama, sebebi açıklanamayan, ciltte oluşan siyah veya mavi lekeler, yani çürükler, cilt altında iğne başı büyüklüğünde oluşan kırmızı noktalar, kemik ve eklemlerde (örneğin dizler, omuzlar veya kalçalar) ağrı, beyaz kürelerde özellikle nötrofil sayısında ve monosit sayısında düşüş bu belirtilere örnektir. KLL ve KML tipindeki lösemi hastası kişiler baz alındığında hiçbir belirti de göstermeyebilir hastalık.

Bazen KLL’li bir kişi boynunda, kasığında veya koltuk altında büyümüş lenf nodu fark ederek doktora gidebilir. Eğer KLL daha şiddetliyse kişi kendisini yorgun bir halde de bulabilir ve hissedebilir, solunum sıkıntısı ya da sık enfeksiyonlara maruz kalabilir.

KML belirti ve bulguları daha yavaş gelişme eğilimindedir. Bu kişiler günlük faaliyetlerini gerçekleştirirken yorgun hissedebilir ve solunum sıkıntısı çekebilirler. Ayrıca dalak büyümesi gece terlemeleri ve kilo kayıplarına da maruz kalabilirler. Her lösemi hastalığı tipi hastaları farklı farklı neden ve bulgularla kişilerin doktora başvurmasını sağlayabilecek kadar farklılıklara sahiptir.