İlik Nakli Veren Kişi

İlik Nakli Veren Kişi

İlik nakli veren kişilerin de nakillerin sonrasında mutlaka yiyeceklerine dikkat etmeleri gerekmektedir. İlik nakli veren kişilerin mutlaka nakillerinden sonra kendi düzenlerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Kişilerin ilik nakli verebilmesi için mutlaka hasta olan ve ilik nakline ihtiyaç duyan kişilerle doku uyumu olması gerekmektedir. Kişilerle doku uyumu olması için ise mutlaka akraba bağlantısı olması önemlidir. Akraba olan kişilerde doku uyumu olduğu saptanırsa kişinin mutlaka yemek yeme ve günlük aktivitelerine dikkat etmesi gerekmektedir.

Avrupa ile Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de ilik nakli başarı oranlamasında yüzde 90 başarı getirebilmektedir. Kemik iliği alınan kişi de oldukça nadir bir şekilde bazı farklı yan etkiler ortaya çıkabilir. Yan etkilerinden kurtulmak isteyen kişilerin mutlaka genel anestezi sırasında dikkat etmeleri gerekmektedir.

İlik nakli veren kişinin alınan bölgede birkaç gün süre ile belli başlı ağrılar oluşabilmektedir. Bu ağrılar ise belli bir günde geçebilmektedir. Siz de ilik nakli verdiğiniz zaman mutlaka doktorunuzla sürekli olarak iletişimde olmanız gerekmektedir. En ufak bir ihtimal de olsa ilik nakli veren kişilerde bazen damar tıkanıklığı olabilmektedir. Bu da ilik nakli esnasında yaşanabilecek ufak tefek enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır.

İlik nakli bu açıdan sürekli olarak gözlem altında olmanız gereken ve doktorunuzla sürekli olarak iletişim halinde olmanız gerekmektedir.

İlik Nakli Alan Kişiler

İlik nakli alan kişilerde mutlaka beslenme ve hayat düzenlerinde mutlaka dikkatli olmaları gerekmektedir. Bol bol protein ve kalsiyum olarak yoğun bir beslenme alışkanlığına kişilerin sahip olması gerekmektedir. Bu yüzden de çiğ besin beslenmeden ve özellikle de hazır gıdalardan kişilerin mümkün olduğunca uzak durmaları gerekmektedir. İlk 40 gün mümkün olduğunca bu yiyecekleri tüketmemeleri gerekmektedir. Çünkü bu tarz besinler kesinlikle kişilerde enfeksiyon riskini olduğunca arttırmaktadırlar.

Yiyeceklerin bu açıdan tüketim konusunda mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ilik nakli alan kişilerin mutlaka bol su içmeleri dikkat etmeleri gerekmektedir. Kişilerin mutlaka pastörize edilmemiş süt kullanmamaları gerekmektedir. Herşeyin doğal halini kullanmaları ve besin alımı konusunda her zaman doktora başvurmaları gerekmektedir.